Comitetul interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor se reuneste la Guvern

Data publicarii: 21-07-2011 | Actualitate

Comitetul interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor comunitare se reuneste la Guvern la ora 16.00.

Premierul Emil Boc a reiterat, miercuri, ca a dispus verificari "pe orizontala si pe verticala" la toate ministerele privind proiectele UE, pentru a se asigura ca nu vor exista probleme legate de facturile care sunt transmise catre Bruxelles. In acest sens, premierul a spus ca Executivul, chiar daca verifica aceste proiecte pe bani europeni,  aloca in continuare fondurile ce revin statului roman pentru proiectele aflate in derulare, precizand ca nici o lucrare de infrastructura nu va fi oprita.

"Daca noi facem corectiile financiare, nu pierdem banii europeni, banii se pot transfera la un alt proiect  pe aceeasi axa sau, cand se va va face reevaluarea tuturor programelor europene, la alte programe. Deci nu se pierde nici un ban european daca noi facem acele corectii financiare in urma verificarii corectitudinii licitatiei. Daca asteptam sa vina corectii de la UE si sa constate ei  incalcari ale licitatiilor, atunci Romania pierde definitiv acei bani. Acesta a fost motivul pentru care am solicitat expres ministrilor si autoritatilor de management  din subordinea lor (...) sa fie extrem de intransigenti  cu verificarea procedurilor de licitatii si sa aplice corectiile financiare pentru ca noi sa nu pierdem banii europeni", a explicat premierul dupa sedinta de Guvern.

Presedintele Basescu a salutat decizia Guvernului de a nu mai trimite temporar facturi la decontare la Bruxelles pentru lucrarile executate, lasand ca problemele sa fie rezolvate intern. "Aici, legat de achizitiile publice, riscam o mare problema si ceea ce am discutat cu premierul si cu membri ai Cabinetului, si sper sa se puna in aplicare, este ca pentru moment Romania sa inceteze sa mai trimita facturi la decontare la Bruxelles pe lucruri executate de orice natura", a spus Basescu. Presedintele a explicat ca in Regulamentul CE se precizeaza foarte clar legat de utilizarea fondurilor ca atunci cand un audit sau Curtea de Conturi Europeana depisteaza nereguli in derularea contractelor cu bani europeni banii se retrag tarii si se diminueaza corespunzator suma alocata pe program. "Este cu totul altceva daca autoritatile romane constata eventuale iregularitati. Iau masuri de diminuare a sumelor alocate si ele pot fi realocate pe alte proiecte. Din acest motiv, cred ca masura pe care a dispus-o premierul, de a se verifica implementarea tuturor proiectelor aprobate pana in prezent si a nu se trimite pentru moment facturi la Bruxelles este una corecta si necesara", a mai spus Basescu. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: