BERD a acordat un imprumut de 10 mil. euro pentru proiecte de eficienta energetica in Romania

Data publicarii: 21-07-2011 | Finante-Banci



Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat un imprumut de 10 milioane euro pentru EnergoBit ESCO, membra a Grupului EnergoBit din Cluj, pentru finantarea de proiecte de eficienta energetica, vizand sectorul public.

"Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sustine politica de crestere a eficientei energetice in sectorul public din Romania, printr-o serie de investitii care vizeaza reducerea consumului de energie din Romania in randul municipalitatilor. Prin acest imprumut BERD, municipalitatile participante din program si companiile private vor avea acces la resursele si expertiza necesare derularii proiectelor de eficienta energetica, intr-o perioada in care fondurile locale sunt limitate", se arata intr-un comunicat transmis joi de BERD.

Finantarea include studii de eficienta energetica si expertize tehnice, lucrari de iluminat public, sisteme de cogenerare de caldura si energie electrica, precum si implementarea unor proiecte de cogenerare la scara redusa pentru clienti industrali.

"Se constata o cerere tot mai mare pentru serviciile de tip ESCO in Romania. Prin acest imprumut catre EnergoBit contribuim la obiectivul Romaniei de reducere a consumului energetic cu 20%, pana in anul 2020, deoarece proiectele de tip ESCO joaca un rol important in atingerea acestui obiectiv", a declarat directorul BERD pentru Romania, Claudia Pendred.

Companiile ESCO (companii de servicii energetice) ofera la nivel mondial o gama larga de servicii, incluzand proiectare, finantare si furnizare de echipamente pentru proiecte de eficienta energetica. De obicei, masurile de eficienta energetica sunt furnizate fara niciun cost pentru beneficiar, in timp ce compania de tip ESCO isi recupereaza investitiile din economiile de energie realizate.

Grupul de companii EnergoBit din Cluj, cu activitati in domeniul ingineriei electrice din Romania, cuprinde 17 companii si peste 800 de angajati la nivel national. Recent, EnergoBit s-a implicat in proiecte de energie regenerabila alaturi de alti investitori privati, precum si in proiecte de eficienta energetica, dedicate in principal sectorului public din Romania.

EnergoBit Group a anuntat ca, pe langa finantarea BERD, va exista o contributie proprie de capital de 2,5 milioane euro, reusind astfel ca isi extinda activitatile.

De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a alocat peste cinci miliarde euro in diferite sectoare ale economiei tarii, iar anul trecut 90 % din investitiile sale au fost directionate catre sectorul privat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: