ING: Ne asteptam la o presiune mai mare din partea FMI dupa esecul ofertei Petrom

Data publicarii: 25-07-2011 | Finante-Banci

Chiar daca oficialii Fondului Monetar International (FMI) au declarat ca esecul ofertei Petrom nu are un impact asupra acordului cu Romania, analistii ING Bank spun ca se asteapta la o presiune mai mare din partea institutiei financiare internationale dupa acest rezultat dezamagitor, deoarece alte viitoare esecuri ar putea avea un impact negativ asupra potentialului  de crestere pe termen mediu si lung al Romaniei. 

Statul roman intentiona sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), dar nu a reusit sa gaseasca suficienti cumparatori pentru acest pachet. Potrivit ministrului Economiei, oferta de vanzare ar putea fi reluata la inceputul anului viitor. 

"Rezultatul negativ semnaleaza faptul ca planul de privatizare agreat cu FMI si UE  ar putea sa nu decurga conform intentiilor initiale. Guvernul intentioneaza sa vanda  spre sfarsitul anului 15% din pachetul de actiuni detinute in doua companii energetice Transelectrica si Transgaz. Totodata, producatorul local de gaze  Romgaz ar putea fi partial privatizat in 2012. Toate aceste oferte, si in special Romgaz care nu este listat in momentul de fata, ar putea inregistra intarzieri", au mentionat analistii ING, in cadrul unei note transmise azi-dimineata. 

Integral in Antena3.ro