Noua gura de oxigen primita de bancile grecesti are efect de relaxare si la Bucuresti

Data publicarii: 26-07-2011 | Finante-Banci

Noua gura de oxigen primita de bancile grecesti are efect de relaxare si la Bucuresti

Bancile grecesti vor putea beneficia de injectii de capital de pana la 20 mld. euro in cadrul noului pachet de ajutor din partea UE si FMI, ceea ce va mari capacitatea de sustinere a filialelor locale. Ajutorul este cu atat mai important cu cat EFG Eurobank si ATE Bank au picat testul recent de rezistenta la stres, iar Piraeus l-a trecut la limita. 

Liderii zonei euro au aprobat la sfarsitul saptamanii trecute un nou pachet financiar de salvare a economiei grecesti, de circa 160 mld. euro, la care vor lua parte si creditorii privati ai statului elen, ajutorul public incluzand fonduri de 20 mld. euro destinate consolidarii capitalurilor bancilor elene.

Aceasta decizie pune intr-o lumina mai buna si creditorii locali cu actionariat elen, care au nevoie de sustinere pentru a-si mentine indicatorii de solvabilitate la niveluri solide in conditiile cresterii volumului creditelor neperformante.

Tensiunile din ultimele saptamani cauzate de nelinistile investitorilor privind situatia Greciei s-au resimtit pe piata valutara locala, in conditiile in care bancile elene au pe piata locala cele mai mari afaceri din afara tarii de origine.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: