Discutiile privind ridicarea plafonului de indatorare a SUA sunt in continuare in impas

Data publicarii: 26-07-2011 | International



Presedintele american Barack Obama a acuzat republicanii conservatori din Camera Reprezentantilor pentru lipsa unui acord pentru evitarea intrarii Statelor Unite in incapacitate de plata.

Intr-o conferinta de presa organizata la Casa Alba, el a avertizat ca reducerile bugetare dure asupra carora insista republicanii, in schimbul cresterii plafonului de indatorare ar face rau economiei.

El a cerut cresterea taxelor pentru americanii bogati.

"Membrii republicani ai Camerei (Reprezentantilor - n.r.) au spus in esenta ca singurul mod in care vor vota pentru a impiedica prima intrare in incapacitate de plata din istoria Americii este daca noi, restul, suntem de acord cu o abordare bazata numai pe reduceri de cheltuieli", a declarat Obama in discursul sau televizat.

Voturile de crestere a plafonului de indatorare au fost, pana acum, o rutina in Congres, insa anul acesta, republicanii, in special o serie de conservatori fiscali nou alesi, au refuzat sa sustina propunerea fara o reducere semnificativa a deficitului bugetar.

In cursul negocierilor, principalul obstacol este opozitia republicanilor fata de cresterea impozitelor pe venit si dorinta democratilor de a apara programele sociale pentru saraci si batrani si schema pensiilor publice.

Luni seara, Obama a spus ca el si presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul John Boehner, au depus eforturi in ultimele saptamani pentru a ajunge la un acord. Acesta ar fi inclus reducerea deficitului cu 4.000 de miliarde de dolari in decurs de 10 ani, prin reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor pentru persoanele bogate si pentru corporatii.

Insa liderul de la Casa Alba a criticat dur unii republicani din camera inferioara a Congresului, care se opun oricarui pachet ce prevede cresterea impozitelor. "Singurul motiv pentru care aceasta abordare echilibrata nu este in curs de a deveni lege in prezent este din cauza numarului important de republicani din Congres care insista pentru o abordare bazata numai pe reduceri de cheltuieli", a explicat el.

Aceasta solutia "nu le cere celor mai bogati americani sau celor mai mari corporatii sa contribuie cu nimic", a adaugat el.

"Majoritatea americanilor, indiferent de partidul politic, nu inteleg cum le putem cere batranilor sa plateasca mai mult pentru Medicare (sistem de asigurari medicale - n.r.) inainte de a le cere proprietarilor de avioane si companiilor petroliere sa renunte la deducerile de impozite de care alte companii nu beneficiaza", a subliniat Obama.

Raspunzandu-i presedintelui imediat dupa discurs, Boehner a declarat ca Obama a cerut un cec in alb si a subliniat ca "frenezia cheltuielilor" de care a dat dovada Guvernul american s-a terminat.

"Presedintele a declarat adesea ca avem nevoie de o abordare echilibrata - ceea la Washington inseamna: noi cheltuim mai mult... voi platiti mai mult. Dupa ce am condus o afacere mica, stiu ca aceste cresteri de taxe vor distruge locuri de munca", a insistat el.

Boehner a fost de acord cu liderul american ca SUA "nu pot intra in incapacitate de plata", dar nu a lasat sa se intrevada ca el sau restul republicanilor ar fi de acord cu un compromis privind cresterea taxelor.

De asemenea, el le-a cerut democratilor sa aprobe propunerile republicanilor.

Statele Unite risca sa intre in incapacitate de plata, avand o datorie de 14,3 mii de miliarde de dolari si un deficit bugetar anual de peste 1,5 mii de miliarde de dolari, in cazul in care nu se va ajunge la un acord privind cresterea plafonului de indatorare pana in 2 august.

Presedintele si liderii republican si democrat ai Camerei Reprezentantilor, respectiv Senatului, negociaza de saptamani o lege care sa permita ridicarea plafonului. Discutiile au esuat pana acum.

Pentru a deveni lege, orice plan necesita acordul factiunilor din ambele formatiuni si sa fie aprobat in cele doua camere ale Congresului. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: