Falsul faliment, cea mai uzitata metoda de fentare a platii datoriilor

Data publicarii: 26-07-2011 | Afaceri



Tot mai multi oameni de afaceri  apeleaza in ultima perioada la diverse inginerii financiare pentru a scapa de datoriile la stat sau firme private. Daca metoda "boschetarul" este veche, dar inca folosita de multi, "falsul faliment" pare sa conduca in topul smecheriilor prin care unii oameni de afaceri pot scapa de creditele contractate, indiferent cat de mari sunt ele. In urma acestor smecherii raman doar creditorii care nu isi mai pot recupera niciodata banii imprumutati.

Plini de datorii si fara viziune economica, tot mai multi "oameni de afaceri" de pe piata locala apeleaza la metode neortodoxe pentru a scapa de grija banilor imprumutati. Potrivit specialistilor in insolventa, trimiterea firmei in faliment este una din metodele la care recurg in aceasta perioada unii oameni de afaceri care au probleme cu banii. Fenomenul a luat amploare in special din cauza crizei economice. Ingineria financiara bazata pe faliment da rezultate mereu, iar in cele mai multe cazuri, prejudiciile sunt extrem de greu de recuperat. Concret, "teparii" infiinteaza firme pe numele altor persoane  in paralel cu cea de care vor sa scape si trec pe ele o parte din active, furnizorii, clientii si contractele cele mai bune. Imediat ce operatiunea este realizata, isi imping firma in insolventa si intra in faliment.

Creditorii raman de cele mai multe ori cu "buza umflata". Cand ajung sa execute firma respectiva pentru a-si recupera banii, creditorii vad ca practic nu au ce sa imparta, deoarece bunurile existente nu se ridica nici macar la 20% din sumele imprumutate. "Se practica, in momentul de fata, aceasta operatiune, chiar daca nu la o scara foarte mare. Este un gen de inginerie financiara desteapta. Creditorii au insa instrumente prin care se pot opune. In momentul de fata, este foarte greu de probat ca firma respectiva si-a cerut falimentul cu rea-intentie. In Statele Unite, de exemplu, trebuie sa arati doar ca te sufoca financiar creditorii. Cu toate acestea, daca firma este verificata asa cum trebuie de toti cei implicati, se poate vedea daca s-au facut transferuri de pe o societate pe alta. Fiscul ar trebui sa-si faca datoria mai bine in aceste operatiuni decat sa se bata cu pumnul in piept ca s-au pus pe confiscarea marilor averi", spune Gheorghe Piperea, avocat specializat in cazuri de insolventa.

Integral in Puterea.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: