Seful Volksbank: Schimbarea monedei la creditele in franci nu este o solutie

Data publicarii: 27-07-2011 | Finante-Banci

Clientii care s-au imprumutat in franci elvetieni au fost afectati de deprecierea leului in fata monedei elvetiene, dar refinantarea printr-un credit in alta valuta nu este neaparat cea mai buna solutie, afirma Johann Lurf, presedintele Volksbank, una dintre ban-cile locale care au vandut puternic credite in aceasta moneda exotica inainte de criza.

"Oferim si refinantare in alta valuta clientilor cu franci elvetieni, dar nu promovam in masa aceasta solutie. Francul este prea apreciat in acest moment si intr-un timp rezonabil cursul se va intoarce la un nivel mai scazut", spune bancherul austriac.

Creditele in franci elvetieni au fost promovate agresiv de mai multe banci in anii de boom datorita dobanzilor mai mici, dar ulterior clientii s-au trezit ca au de platit rate din ce in ce mai mari din cauza aprecierii monedei elvetiene cu 70% in fata euro si implicit a leului in ultimii patru ani.

Volksbank a fost una dintre primele banci care au lansat credite in franci elvetieni, in 2006. Ultimele date disponibile arata ca banca avea in portofoliu finantari in franci elvetieni de echivalentul a 1,3 miliarde de euro, adica juma-tate din totalul imprumuturilor acordate pe plan local in aceasta valuta.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: