Bogdan Baltazar: Inclin sa sustin ca este posibila varianta mai optimista de crestere economica

Data publicarii: 28-07-2011 | Economie

Consultantul financiar Bogdan Baltazar considera ca poate fi atinsa prognoza de crestere economica de 2-3% pentru anii 2011-2012, anuntata marti de Consiliul Investitorilor Straini in Romania (CIS), deoarece investitorii sunt cei mai angajati in acest demers.

Surse participante la negocierile din aceste zile, de la Bucuresti, cu reprezentantii Fondului Monetar International, au declarat, recent, pentru AGERPRES, ca institutia evalueaza cu autoritatile romane revizuirea in scadere a proiectiei de crestere economica pentru 2011, de la 1,5% la 1%. 

Prognoza de crestere economica anuntata de CIS este mai optimista si decat estimarea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) care a revizuit in sus prognozele de crestere economica pentru Romania pentru acest an, pana la 1,9%, de la 1,8%. 

"Inclin sa sustin ca este posibila varianta mai optimista de crestere economica, cea a Consiliul Investitorilor Straini, in Romania. Ma bazez in primul rand pe faptul ca ei sunt foarte aproape de scena. Ei contribuie in mare masura, alaturi de investitorii din Romania, la aceasta crestere si inseamna ca se simt angajati. Pana la urma sunt cifre, sunt argumente dar este si o anumita atitudine si abordare a problemei cresterii economice in Romania, dar cred ca varianta mai optimista este cea posibila", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, consultantul financiar Bogdan Baltazar. 

In al doilea rand, Baltazar considera ca avansul economic este sustinut de productie si exporturi. 

"Lucrurile par sa isi fi dat drumul intr-un fel, exista tot felul de date statistice, respectiv faptul ca productia si-a dat drumul, iar exporturile si-au revenit. Exista premise pentru crestere economica si inclin sa dau crezare mai mult prognozei CIS decat FMI", a subliniat consultantul financiar. 

In privinta agriculturii, care, de regula, contribuie semnificativ la PIB in partea a doua a anului, Baltazar a apreciat ca sectorul mai are are mult de recuperat din cauza organizarii si lipsei de finantare oportuna pe proiecte, desi exista conditii foarte bune si potential mare. 

Consiliul Investitorilor Straini in Romania a estimat o crestere economica de 2-3% pentru anii 2011-2012 si spera ca performanta reala va fi peste aceste asteptari. 

'Romania are potential si, din punctul de vedere al investitorilor, poate fi o destinatie atractiva. Speranta noastra este ca pentru 2011-2012 Romania va reusi sa aiba o crestere economica consistenta. Mai speram ca estimarile noastre de 2-3% vor fi depasite de performanta reala a economiei', a afirmat directorul executiv al CIS, Doina Ciomag. 

Aceasta a subliniat ca optimismul investitorilor straini se bazeaza pe stabilizarea fiscala realizata anul trecut in baza acordului cu Fondul Monetar International si care continua. Un alt element care a dat incredere investitorilor ca se intampla 'lucruri bune pentru mediul de afaceri' a fost amendarea legislatiei muncii. 

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a revizuit in sus prognozele de crestere economica pentru Romania pentru acest an, pana la 1,9%, de la 1,8%, cat estima in luna mai, dar a lasat nemodificata, la 3,8%, estimarea de avans economic pentru 2012, potrivit analizei trimestriale intitulate 'Regional Economic Prospects'.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: