Asociatia Statiunilor Balneare din Romania va fi infiintata peste cateva saptamani - oficial MDRT

Data publicarii: 28-07-2011 | Turism

Asociatia Statiunilor Balneare din Romania va fi infiintata in cateva saptamani, imediat dupa ce primele zece localitati vor primi statut oficial de "statiune balneara”, a declarat miercuri Emilian Imbri, consilierul personal al ministrului Turismului, Elena Udrea.

"Am inteles ca in aproximativ doua saptamani va fi aprobat ordinul privind primele zece localitati care vor primi statut oficial de statiune balneara. Proiectul e in prezent sub avizare la Ministerul Sanatatii. Iar apoi, dupa alte doua saptamani de la aprobare, vom putea infiinta si aceasta asociatie, care va functiona la inceput in subordinea Asociatiei Nationale a Statiunilor Turistice din Romania", a afirmat Emilian Imbri, in cadrul unei mese rotunde.

Potrivit acestuia, cu aceasta ocazie se va crea statutul asociatiei si vor fi stabilite obiectivele viitoarei asociatii, care va trebui inregistrata la judecatorie.

Primele zece localitati care vor primi statut de statiuni balneare sunt: Baile Olanesti, Sovata, Baile Felix, Caciulata, Baile Herculane, Techirghiol, Amara, Govora, Calimanesti si Ocna Sibiului.

De asemenea, alte zece localitati din Romania vor primi pana la sfarsitul anului denumirea oficiala de "statiuni balneare”, intre care Geoagiu Bai, Buzias si Vatra Dornei, dupa cum a anuntat miercuri managerul Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, dr. Horia Lazarescu.

In Romania, exista 124 de localitati cu potential privind resursele balneare. Potrivit autoritatilor, Romania ar detine 30% din resursele balneare ale Europei.

In statiunile balneare din Romania exista peste 30.000 de locuri de cazare, potrivit presedintelui Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OBTBR), Nicu Radulescu.

Patronatele si asociatiile din turism cer sa se acorde facilitati fiscale investitorilor strategici din statiunile balneare, dar si ca agentiilor de turism sa li se acorde facilitati fiscale pentru vanzarea de pachete turistice in statiunile balneare, de exemplu reducerea TVA la 5% la pachetele de servicii balneo si de sanatate, dar si neimpozitarea profitului reinvestit.

Totodata, acestia solicita eliminarea impozitului de 16% pentru tichetele de vacanta, precum si alocarea din bugetul CNAS a unei cote de 10% pentru tratamentele balneo si sanatate (preventie).

Turismul balnear este esentialmente european. Circa 10 milioane de persoane urmeaza anual cure balneare, dintre care sase milioane de persoane in Germania si 1,8 milioane persoane in Italia.

Potrivit autoritatilor romane, 70% din turismul medical il reprezinta turismul balnear. Totodata, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, spunea recent ca exista studii care arata ca potentialul balnear al Romaniei ar reprezenta o patrime sau, dupa altii, chiar o treime din potentialul european.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: