OTP Bank obtine cel mai mare calificativ din Romania la testul de stres desfasurat la nivelul UE

Data publicarii: 28-07-2011 | Finante-Banci

  • OTP Bank Plc. anunta rezultatele testului de stres desfasurat la nivelul UE
  • Dintre bancile prezente in Romania, OTP Bank a obtinut cel mai mare calificativ 

In 2011, OTP Bank Plc. a fost supusa unui test de stres desfasurat la nivelul intregii Uniuni Europene de Autoritatea Bancara Europeana (ABE), in cooperare cu Autoritatea de Supraveghere Financiara din Ungaria, Banca Centrala Europeana (BCE), Comisia Europeana (CE) si Consiliul European pentru Riscuri Sistemice (CERS). 

OTP Bank Plc. este lider pe piata din Ungaria, cu active ce insumeaza o cota de piata de peste 20%. Compania are filiale in opt tari din regiunea Europei Centrale si de Est.

OTP Bank Plc. a luat nota de anunturile facute de ABE, Autoritatea de Supraveghere Financiara din Ungaria si Ministerul Economiei Nationale cu privire la testul de stres derulat la nivelul UE si recunoaste in totalitate rezultatele acestui exercitiu. 

Testul de stres, desfasurat pe 91 de banci care reprezinta peste 65% din activele totale din sistemul bancar din Uniunea Europeana, are ca scop evaluarea rezistentei bancilor europene la socuri severe, precum si solventa lor specifica in cazul unor evenimente de stres ipotetice, in anumite conditii restrictive. 

Premisele de la care a pornit testul si metodologia au fost stabilite astfel incat sa evalueze adecvarea capitalului bancilor in raport cu un nivel de referinta al capitalului principal propriu de rang 1 de 5%, si sunt menite sa restaureze increderea in rezistenta bancilor testate. Scenariul advers din testul de stres a fost stabilit de BCE si acopera un orizont de timp pe doi ani (2011-2012). Testul de stres a fost efectuat folosind ipoteza unui bilant contabil static in decembrie 2010. Testul de stres nu ia in considerare strategiile de afaceri si actiunile de management viitoare si nu reprezinta o previziune a profiturilor OTP Bank Plc. 

Testul de stres desfasurat la nivelul UE impune luarea unor masuri pe baza rezultatelor si punctelor slabe identificate, care vor fi dezvaluite pietei, cu scopul imbunatatirii rezistentei sistemului financiar. 

Raportul capitalului principal propriu de rang 1 consolidat estimat al OTP Bank Plc. s-ar schimba la 17,2% in scenariul de baza si 13,6% in scenariul advers in 2012, comparativ cu 12,3% la sfarsitul lui 2010. 

Rezultatele obtinute in urma finalizarii testului de stres arata ca OTP Bank Plc. indeplineste nivelul de referinta al capitalului stabilit in cadrul testului. Banca va asigura mentinerea in continuare a unui nivel adecvat de capital. 




Ultimele stiri pe BankNews.ro: