Majorarea pretului gigacaloriei pentru bucuresteni a fost aprobata de consilierii generali

Data publicarii: 28-07-2011 | Actualitate

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, miercuri, majorarea pretului gigacaloriei pentru consumatorii individuali, incepand cu 1 august, la 169,88 lei, de la 124 lei, ceea ce inseamna o crestere de 36,5%.

Ca urmare a acestei majorari, pentru un apartament cu doua camere locuit de trei persoane se vor plati 110 lei pe luna pentru apa calda si caldura, potrivit viceprimarului general Mircea Raicu.

Tot din august, plata energiei termice va fi facuta in transe lunare egale. Conform viceprimarului Raicu, calculul platii lunare se va face pe baza consumului statistic din iarna precedenta. Astfel, se va face un total de plata pentru energia termica consumata iarna precedenta, care va fi impartit la 12 luni, pentru nu se crea varfuri de plata iarna. "La sfarsitul unui an, putem face regularizare. Cel care consuma mai mult va plati mai mult si invers", spune Raicu.

In expunerea de motive a hotararii privind gigacaloria se mentioneaza ca majorarea este necesara pentru a acoperi deficitul veniturilor anuale ale Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET), iar necesarul subventiei municipalitatii scade de la 770 milioane lei pe an la 610 milioane lei.

Pretul de 169,88 lei este, conform documentului citat, sub cel mediu al gigacaloriei la nivel national, respectiv 197,69 lei (cu 14% mai mic). Cei 169,88 lei nu reprezinta pretul de productie al gigacaloriei. Diferenta pana la acesta este acoperita de municipalitate, prin subventii.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, la 13 iulie, ca, plata energiei termice in transe lunare egale va usura efortul financiar al bucurestenilor, dar crede ca persoanele cu bani mai multi ar trebui sa plateasca gigacaloria la pretul de productie, de 320 lei.

"Am cerut ANAF lista celor care castiga peste 2.500 lei. Acum toti platesc la fel gigacaloria, indiferent cat castiga. Pentru cei care au peste 2.500 lei nu este un efort  mare sa plateasca 320 lei gigacaloria" a spus Oprescu. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: