Lazaroiu: Vom infiinta o linie verde romanilor din Spania pentru a preveni abuzurile pe piata muncii

Data publicarii: 29-07-2011 | HR/Cariere

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a anuntat joi, la Madrid, ca se va infiinta un grup de lucru care sa monitorizeze felul in care Spania aplica masurile impuse romanilor pe piata muncii, precum si o linie rapida de contact pentru cei care se confrunta cu posibile abuzuri.

Lazaroiu a spus ca vizita sa la Madrid are loc pentru a se asigura ca nu se fac abuzuri in aplicarea masurii luate de Spania de a impune restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani. "Vom avea si un grup de lucru pe asta, vrem sa fin siguri sa nu se fac abuzuri. Vom infiinta si o linie verde pentru romanii din Spania, cei care se confrunta cu probleme, cu functionari care inteleg gresit instructiunile Ministerului Muncii din Spania trebuie sa sune la aceasta linie verde si noi vom rezolva imediat problemele cu autoritatile spaniole", a explicat ministrul, intr-o interventie la TVR1, de la Madrid.

"Am apreciat gestul autoritatilor spaniole care ne-au informat cu 10 zile inainte de a lua aceasta decizie. Decizia este luata, dar trebuie sa spunem clar - ca si romanii din tara, si cei Spania sa stie - ca aici nu e vorba de doi actori, de Romania si de Spania, mai exista si un al treilea actor, Europa", a subliniat Lazaroiu.

El a explicat ca Spania a notificat UE cu privire la decizia luata si urmeaza ca, in urmatoarea perioada, sa se pronunte Comisia Europeana.

"Spania invoca o situatie de urgenta si exceptionala si va trebui sa demonstreze in fata Comisiei Europene ca se afla intr-o asemenea situatie", a completat ministrul Muncii.

Oficialul roman a admis ca Spania se confrunta cu o situatie dificila, dar a subliniat ca Romania tine la respectarea principiilor fundamentale ale UE, referindu-se la libera circulatie a fortei de munca.

"Decizia Spaniei a luat prin surprindere si autoritatile de la Bruxelles pentru ca Spania initial, la 1 ianuarie 2009, Spania a liberalizat piata muncii si acum revine cu aceasta deczie", a spus ministrul.

In ceea ce priveste rolul Comisiei Europene, Sebastian Lazaroiu a subliniat ca CE poate sa respinga decizia Madridului, caz in care Spania va trebui sa revina asupra ei, ori CE poate s-o accepte in integralitate, ori poate introduce nuantari, mai ales ca decizia, fiind adoptata invocand situatia exceptionala, ar trebui limitata in timp. 

NewsIn