Profitul grupului BCR a sporit cu 7,8% in T2 fata de trimestrul anterior, la 82 milioane lei

Data publicarii: 29-07-2011 | Finante-Banci



Grupul Banca Comerciala Romana a obtinut un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 82 milioane lei (19,7 milioane euro) in al doilea trimestru din 2011, in urcare cu 7,8% fata de trimestrul anterior, continuand trendul crescator inregistrat in acest an, a anuntat vineri banca.

Potrivit bancii, profitul net consolidat dupa taxe si interese minoritare a continuat sa creasca trimestrial urmand declinului sever din semestrul al doilea din 2010. In contextul dat, profitul net pentru prima jumatate a anului 2011 se ridica la 158,2 milioane lei (37,8 milioane euro), ceea ce este aproximativ o treime din rezultatul din primul semestru al anului trecut,  in special din cauza venitului operational net scazut si provizionarii inca ridicate. Rentabilitatea capitalului se situa la 4,4% la sfarsitul lunii iunie 2011, in crestere cu 0,1 puncte procentuale fata de primele trei luni ale acestui an.

"Mediul economic intern si international ramane dificil, afectandu-i pe clientii nostri si ca urmare pe noi insine. Cererea de credite ramane redusa in contextul unei reveniri economice graduale. Pe acest fundal, rezultatul operational al BCR a continuat sa se imbunatateasca in cel de al doilea trimestru, continuand evolutia inceputa in luna septembrie a anului trecut. Aceasta demonstreaza ca suntem capabili sa ne adaptam afacerea la conditiile de piata curente, in timp ce continuam sa operam eficient. Am ramas in permanenta aproape de clientii nostri, incercand sa ii ajutam sa isi atinga obiectivele si sa sprijinim in acelasi timp economia romaneasca sa isi revina cat mai repede", a declarat presedinte executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

Rezultatul operational s-a imbunatatit in trimestrul al doilea cu 5,5% fata de primele trei luni ale acestui an, urcand la 642,3 milioane lei (154,4 milioane euro), pe fundalul unui mediu economic inca dificil. Pentru primul semestru, rezultatul operational atinge 1,25 miliarde lei (298,9 milioane euro), mai mic fata de prima jumatate a anului trecut cand era de 1,63 miliarde lei (391,2 milioane euro), in special datorita reducerii venitului operational.

Venitul operational net isi revine usor in termeni trimestriali, inregistrand o crestere de 0,8% in trimestrul al doilea fata de primul trimestru din 2011) ajungand la 1,06 miliarde lei (255,6 milioane euro) in trimestrul al doilea din 2011. "Aceasta imbunatatire se datoreaza cresterii venitului net din tranzactionare care a echilibrat scaderea veniturilor din dobanzi si comisioane cauzata de scaderea ratelor dobanzilor si efectului puternic al acestei scaderi asupra veniturilor din dobanzi, in scadere cu 9,4% trimestrial, care este afectat de asemenea de nivelul scazut al cererii de creditare eligibile", se mentioneaza in comunicat.

Venitul operational pentru primele sase luni ale acestui an se situeaza la 2,11 miliarde lei (506 milioane euro), in scadere cu 13% fata de 2,43 miliarde lei (583,4 milioane euro) in primul semestru din 2010, intr-un context marcat de o scadere continua a marjei de dobanda nete (in scadere cu aproximativ 20% in 2011 fata de aceeasi perioada din 2010), un nivel scazut al cererii de creditare eligibile si o concurenta crescanda pentru afacerile de calitate. "Implementarea in 2011 a legii referitoare la contractele de credit pentru consumatori (fosta OUG 50) a remodelat fluxurile de afaceri si a redus veniturile din comisioane ale bancilor atat pentru imprumuturile noi cat si pentru imprumuturile vechi, in comparatie cu S1 2010", se mai spune in comunicat. 

Rezultatul net din tranzactionare s-a triplat pana la 136,8 milioane lei (32,8 milioane euro) in trimestrul al doilea, determinat in principal de operatiunile de schimb valutar, dar per total in primul semestru din 2011 rezultatul este in scadere fata de anul precedent, avand in vedere ca valoarea record din trimestrul al doilea din 2010 a revenit la niveluri normalizate. BCR este principalul jucator pe piata romaneasca de titluri de stat si obligatiuni, se mai arata in comunicat.   

  Totodata, cheltuielile operationale s-au redus cu 5,6% trimestrial la 420,9 milioane lei (101,2 milioane euro) de la 446 milioane lei (105,9 milioane euro) in primul trimestru din 2011, coborand la cea mai scazuta valoare din ultimele patru trimestre. "Cu toate acestea, cheltuielile operationale din primul semestru din 2011 sunt mai ridicate cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut datorita faptului ca BCR a continuat investitiile in 'costuri bune' care au sprijinit dezvoltarea afacerii, in special in canalele de distributie prin internet si carduri precum si in infrastructura IT, alaturi de modernizarea retelei de sucursale - toate acestea rezultand in costuri operationale si cheltuieli de amortizare mai ridicate. Se adauga si o crestere a costurilor determinata de majorarea TVA de la 19% in primul semestru din 2010 la 24%", se precizeaza in comunicat.

Cheltuiala neta cu provizioanele de risc a totalizat in trimestrul al doilea 488,5 milioane lei (117,4 milioane euro) in crestere cu doar 6,8% trimestrial, dar in descrestere cu 5,75% fata de trimestrul al doilea din 2010, demonstrand o incetinire in formarea imprumuturilor neperformante. Astfel, costurile de risc in primul semestru din 2011 au scazut cu aproape 3% fata de acelasi interval al anului trecut, "o dezvoltare conform asteptarilor, avand in vedere si conditiile de piata ostile cu care se confrunta clientii persoane fizice si companiile".

Potrivit bancii, segmentul companiilor detine contributia principala la volumele noi de imprumuturi neperformante in primele sase luni din 2011, tinand cont de faptul ca intreprinderile mici si mijlocii au ramas sub presiune datorita constrangerilor de lichiditate. "O revenire graduala este asteptata pe fondul revenirii cresterii economice", se mai spune in comunicat.

Banca mentioneaza ca portofoliul de credite a evoluat satisfacator in primul semestru din 2011, date fiind circumstantele - imprumuturile neperformante raman la un nivel controlabil, cu o pondere de 17,9% din totalul portofoliului de credite.Grupul BCR are o rata confortabila de acoperire a imprumuturilor neperformante de 126,4% (garantii si provizioane).

Banca precizeaza ca ratele de solvabilitate se situeaza confortabil peste nivelurile impuse. "Rata de adecvare a capitalului de rang 1+2 in T1 2011 (date provizorii): aproximativ 11.89% RAS fata de nivelul minim 10% impus de reglementarile BNR. De asemenea, rata de solvabilitate de aproximativ 16.8% (IFRS, consolidat Grup BCR, la decembrie 2010) demonstreaza in mod clar soliditatea BCR si sustinerea continua din partea Erste Group", se arata in comunicat.

Datele financiare prezentate sunt consolidate, neauditate si in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS).

De asemenea, ratele de schimb valutar utilizate pentru conversia din lei in euro sunt cele furnizate de Banca Centrala Europeana. Contul de profit si pierdere a fost convertit folosind cursul mediu de schimb valutar pentru primul semestru din 2011, de 4,1855 lei/euro cand se face referire la primul semestru din 2011 si cursul mediu de schimb valutar pentru primul semestru din 2010 de 4,1770 lei/euro cand se face referire la primul semestru al anului trecut. 

NewsIn