Misiunea de evaluare comuna a FMI, CE si BM se incheie luni

Data publicarii: 01-08-2011 | Finante-Banci


Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala isi incheie, luni, misiunea in Romania, cu o conferinta de presa in care vor fi prezentate concluziile cu privire la progresele inregistrate in angajamentele asumate de autoritatile romane.

Aceasta este cea de-a doua misiune de evaluare din acordul stand-by de tip preventiv incheiat de organismele financiare internationale cu tara noastra. 

Delegatia condusa de Jeffrey Franks s-a aflat in Romania, intre 20 iulie si 1 august, pentru a analiza o eventuala revizuire usoara a proiectiilor de crestere economica, situatia fiscala, rectificarea bugetara pentru 2011, parametrii generali ai bugetului pe 2012, arieratele companiilor de stat si absorbtia fondurilor europene. Pe parcursul vizitei lor, expertii FMI, alaturi de cei ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale, au discutat tintele stabilite pentru primul semestru cu reprezentanti ai BNR, ai guvernului, ai mediului de afaceri, mediului politic si partenerilor sociali. 

Misiunea FMI, CE si BM a avut intalniri cu presedintele Senatului, Mircea Geoana, cu membrii Comisiei de buget, finante si banci din Camera Deputatilor, dar si cu reprezentantii Opozitiei, printre temele abordate numarandu-se bugetul statului, situatia sistemului sanitar, a arieratelor, absorbtia fondurilor europene, combaterea evaziunii fiscale. 

Totodata, reprezentantii organismelor financiare internationale s-au intalnit cu sindicatele si patronatele, care au insistat pe necesitatea reducerii TVA si a CAS incepand din 2012. Propunerea sindicatelor vizeaza reducerea TVA de la 24% la 19%, respectiv la 5% pentru produsele alimentare, si a CAS cu patru puncte procentuale. De asemenea, sindicatele i-au spus sefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, ca nu sunt de acord cu privatizarea unor companii de stat din domeniul transporturilor si energiei, asa cum solicita Fondul in noul acord cu Romania. 

Reprezentantii FMI, ai CE si ai BM s-au intalnit, de asemenea, cu premierul Emil Boc si cu presedintele Traian Basescu. Cu acest prilej, primul ministru a reiterat ca Romania a reusit sa iasa din recesiune si ca provocarile pentru guvern sunt legate de nerepetarea "greselilor din 2008 si intoarcerea la populism". La randul sau, Jeffrey Franks a aratat ca apreciaza eforturile facute de Romania. 

"Am evaluat performantele din cadrul programului pana la mijlocul anului si am descoperit ca tintele au fost atinse in ceea ce priveste criteriile de performanta in practic toate domeniile. Exista unul asupra caruia inca mai lucram, dar sunt vesti bune ca performantele din cadrul obiectivelor merg destul de bine. In zona structurala, exista domenii unde trebuie sa continuam eforturile. Ati mentionat unul, in zona asistentei medicale, dar, repet, vedem ceva miscare in zonele-cheie si cred ca ne vom intoarce cu un raport bun la Washington pentru urmatoarea analiza a board-ului, dar desigur ca trebuie sa lucram impreuna la rectificarea bugetara din 2011, la bugetul din 2012 si la zona structurala, in general", a spus Jeffrey Franks, la intalnirea cu presedintele Traian Basescu. 

Seful statului a afirmat, la intalnirea cu reprezentantii organismelor financiare internationale, ca sistemul sanitar nu este reformat si ca trebuie puse cheltuielile sub control in mod real. 

Duminica, 31 iulie, cu o zi inainte de incheierea misiunii de evaluare, premierul Emil Boc a avut o intrevedere cu delegatia Bancii Mondiale. Cu aceasta ocazie, premierul a declarat ca, in urma procesului de reforma, in 2012 se preconizeaza un deficit bugetar de 3%. Emil Boc a aratat ca aplicarea planurilor de actiune elaborate in urma analizelor functionale ale Bancii Mondiale reprezinta o prioritate a Guvernului, in linie cu reformele deja incepute si a reiterat determinarea Executivului de a continua reformele fundamentale. 

La randul sau, directorul de tara pentru Romania al BM, Peter Harrold, a apreciat reusita programului pe care Romania il are cu institutiile financiare internationale. 

"Cand boardul FMI a discutat ultima data acordul, concluzia a fost ca este cel mai reusit acord pe care institutiile internationale l-au avut cu Romania. Au fost acorduri si in anii '90 si in deceniul trecut, dar de fiecare data au fost intrerupte", a spus reprezentantul BM. 

Tot duminica, presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu delegatia FMI, CE si BM, ocazie cu care seful statului a dat asigurari ca executivul isi va mentine determinarea pentru redresarea economica a Romaniei, insa problema o reprezinta politicienii populisti care au inceput deja campania electorala. 

De asemenea, seful statului a sustinut ca programul economic derulat de guvern a contribuit, in mod esential, la consolidarea cresterii economice a Romaniei, creandu-se conditiile pentru o crestere economica, "relativ mica" in acest an, dar "mai puternica" anul viitor. Tot ca urmare a derularii acestui program, potrivit lui Basescu, Romania si-a mentinut stabilitatea fiscala si financiara. 

"S-a reluat cresterea economica, usoara, dar s-a reluat. Romania este intr-un proces de crestere, iar evaluarea pentru anul 2011 se mentine: crestere economica de 1,5 %, urmand ca in 2012 sa inregistram o crestere economica de 3,7%, deci aici a intervenit o reducere de la 3,9 la 3,7%", a spus Basescu, duminica, intr-o declaratie de presa. 

Seful statului a adaugat ca a intervenit o intelegere in cursul misiunii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, in sensul ca deficitul bugetar al Romaniei pe anul 2012 sa fie de 3% in sistemul ESA. 

"A intervenit o intelegere in cursul acestei misiuni (a FMI, CE si BM - n.r.) si anume ca deficitul pe care ni-l asumam pentru anul 2012 sa nu mai fie 3% pe cash, ci 3% ESA, ceea ce inseamna 2,5 - 2,7% pe cash, in functie de ce se va constata atunci cand vor fi evaluate toate societatile de stat", a precizat Traian Basescu. 

La randul sau, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a apreciat ca a existat o colaborare "excelenta" cu Guvernul, care si-a aratat dorinta "autentica" pentru ca economia Romaniei sa devina una dintre cele mai competente. 

"Ca de obicei, colaborarea cu guvernul a fost excelenta. Exista o dorinta autentica si un angajament autentic al Romaniei sa devina una dintre cele mai bine conduse economii in Europa, fata de situatia anterioara care nu era asa buna", a spus Franks. 

Si reprezentantul Bancii Mondiale Istvan Szekely a punctat, duminica, in cadrul discutiilor avute la Palatul Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu, ca situatia economica a Romaniei este mult mai buna comparativ cu cea din anii trecuti, apreciind ca acest lucru reprezinta "un semnal bun".

Sursa: AGERPRES