Seful FP: Dolarul nu mai e un plasament sigur, e vremea pietelor emergente

Data publicarii: 01-08-2011 | Finante-Banci


Politicienii americani se zbat sa ajunga la o intelegere pentru ridicarea plafonului datoriei publice. Banii se termina pe 2 august.

Dolarul si titlurile Trezoreriei SUA au fost plasamente sigure in perioada crizei financiare globale, insa nu mai pot fi considerate astfel, din cauza impasului poltic privind indatorarea, a declarat presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, citat de CNBC. Fondul de investitii condus de Mobius apartine de Franklin Templeton, care administreaza in Romania Fondul Proprietatea. Mark Mobius, in varsta de 74 de ani, are peste 40 de ani de experienta pe pietele emergente si controleaza active in valoare de 50 de miliarde de dolari.

"Criza datoriilor din Statele Unite si Europa de Vest pune pietele emergente intr-o pozitie foarte solida, deoarece datoria acestora raportata la PIB este mult mai mica, iar rezervele valutare mai mari”, a spus Mobius. In schimb, pietele emergente sunt acum mai sigure, spune investitorul. Presedintele Templeton considera ca are loc o tranzitie catre piete emergente si este increzator in perspectivele materiilor prime si aurului. "Materiile prime sunt o parte foarte importanta a portofoliului nostru, deoarece condsideram ca preturile acestora isi vor continua trendurile de crestere”, a declarat el.

"Aproape de un acord”

Negocierile dintre politicienii de la Washhington in privinta reducerii deficitului bugetar sunt "foarte aproape" de un acord de 3.000 de miliarde de dolari pentru cresterea plafonului de indatorare, a declarat, duminica, liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell. McConnell a declarat ca spera sa fie incheiat curand un acord, care nu va majora taxele si va conduce in timp la reduceri mai ample ale deficitului bugetar, transmite Reuters. Oficialul a adaugat ca se asteapta ca o intelgere pe care ar putea sa o recomande congresmenilor republicani sa obtina un "procentaj semnificativ” din voturile acestora.

Statele Unite trebuie sa creasca pana marti plafonul de indatotrare de 14.300 de miliarde de dolari, pentru ca statul sa nu intre in incetare de plati. Mai multe propuneri de ajustare bugetar-fiscala au fost respinse saptamana trecuta, fie in Senat fie in Camera Reprezentantilor.

Integral in Romania Libera