Marile companii din energie si transporturi controlate de stat, propuse pentru management privat

Data publicarii: 01-08-2011 | Diverse



Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat luni ca inca nu s-a stabilit lista companiilor la care se va apela la management privat, dar ca propunerea pentru Guvern este ca lista sa includa companiile mari din energie si transporturi, la care statul va ramane actionar majoritar.

Potrivit lui Franks, pe lista cu firme la care se va apela la management privat se vor afla cele mai mari companii energetice, cele din transporturi, in special de la caile ferate, in total 15 companii.

"In ceea ce priveste persoanele, procesul pe care l-am convenit cu Guvernul este ca vor selecta firme de resurse umane recunoscute international si aceste companii vor avea sarcina sa identifice candidatii pentru acele posturi. Am convenit acest lucru pentru ca acesta da o modalitate organizationala obiectiva pentru a alege cei mai bine calificati oameni, fara sa se lase spatiu pentru manipulare sau presiune politica. Odata identificati candidatii, Guvernul poate sa ia decizia finala, pe cine sa numeasca in diferite intreprinderi. Inca discutam companiile care vor fi incluse pe aceasta lista, insa practic ceea ce propunem noi Guvernului este ca cele mai mari companii de energie si de transport sub controlul statului care nu sunt programate sa aiba o privatizare majoritara, unde stocul de actiuni ramane statului roman, sa fie incluse pentru management privat", a mai spus Jeffrey Franks.

Acesta a declarat ca acolo unde se va opta pentru detinerea pachetului majoritar de catre sectorul privat, acolo managementul se va pune in mod direct. 

NewsIn