Vom plati taxe la doctor. Franks cere aplicarea sistemului de coplata cat mai rapid

Data publicarii: 02-08-2011 | Actualitate

Guvernul trebuie sa renunte la sistemul clawback din sanatate (contributia producatorilor de medicamente la buget) si sa vina cu o alta versiune de taxare, iar propunerea privind mecanismului de coplata trebuie sa intre in vigoare cat mai curand, a declarat seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

"Exista o propunere de coplata pentru anumite persoane si servicii medicale, aflata in curs de aprobare si care trebuie sa intre in vigoare. De asemenea, sistemul clawback, prin care s-a dorit suplimentarea veniturilor la buget, nu a functionat foarte bine, astfel ca Guvernul trebuie sa se miste repede si sa vina cu o noua versiune de taxare", a spus Franks.

Oficialul FMI declarase anterior intr-o conferinta de presa ca sectorul sanitar este "destul de bolnav" intrucat cererile din sistem sunt mai mari decat resursele alocate.

 "Aceste resurse putine sunt ineficient cheltuite privandu-i pe cei mai nevoiasi. Este nevoie de o reforma comprehensiva in sistemul de sanatate. In urmatoarele luni, Guvernul va face o reforma, atat pe partea de venituri, cat si pe cheltuieli", a spus Franks.

Sistemul clawback, introdus la finele anului 2009, prevede ca toti producatorii de medicamente trebuie sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma reprezentand intre 5% si 11% din veniturile realizate din vanzarea produselor.

Integral pe www.InCont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: