Amenzile pentru etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare si textile au fost marite

Data publicarii: 04-08-2011 | Afaceri



Guvernul a aprobat majorarea consistenta a amenzilor pentru etichetarea incorecta a produselor, precum si pentru neafisarea sau afisarea incorecta a preturilor pentru produsele aflate pe rafturile supermarketurilor.

Executivul a modificat miercuri o serie de acte normative referitoare la protectia consumatorului, astfel incat amenzile aplicate pentru incalcarea legislatiei sa fie proportionala cu prejudiciul creat consumatorilor de catre agentii economici.

Astfel, cuantumul amenzii aplicat pentru etichetarea incorecta a produselor alimentare si textile a fost dublat, fiind stabilit la un nivel intre 1.000 si 10.000 de lei. Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, a spus ca masura a devenit necesara ca urmare a controalelor efectuate care au probat utilizarea frecventa a unor etichete neadecvate, indeosebi pentru produsele textile, pe care scrie deseori 100% bumbac, desi respectivul produs contine peste 90% poliester. De asemenea, a crescut de 10 ori nivelul amenzii pentru afisarea unui pret diferit la raft fata de cel de la casa, pana la un cuantum stabilit intre 500 si 2.500 lei.

"Aceste practici aduceau atingere consumatorului si din punct de vedere al pretului, iar sanctiunile erau mult disproportionate in minus fata de gravitatea si importanta activitatii desfasurate de catre agentii economici", a declarat Cerbulescu.

Tot miercuri, Guvernul a dispus transpunerea in legislatia romaneasca a unei directive europene prin care termenul prin care o companie este obligata sa puna capat unei practici ilicite este redus de la 30 la 20 de zile, in caz contrar compania riscand inchiderea activitatii printr-un ordin al presedintelui ANPC. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: