Transelectrica si GE-Prowind au semnat un contract de conectare in retea a unei capacitati de 300 MW

Data publicarii: 04-08-2011 | Afaceri


Operatorul de Transport si de Sistem Transelectrica a incheiat cu asocierea mixta dintre GE si dezvoltatorul german de parcuri eoliene Prowind GmbH un contract de conectare in retea a unei capacitati de 300 megawati, potrivit unui comunicat al celor doua companii.

Contractul "va juca un rol deosebit de important in extinderea sectorului de energie eoliana al Romaniei. Acesta va pregati terenul pentru Prowind, furnizor de energie regenerabila, care va construi patru parcuri eoliene in nord-estul Romaniei", se arata in comunicat.

Obiectul contractului este reprezentat de conectarea parcurilor eoliene ale asocierii mixte la noul post de transformare al Transelectrica, aflat in curs de constructie in apropierea comunei Banca. Cele patru proiecte sunt situate pe dealurile din judetul Vaslui, o zona agricola cu densitate redusa a populatiei, in nord-estul tarii. Windelcon, o companie romaneasca de dezvoltare a proiectelor eoliene, se ocupa de activitatile de dezvoltare locala, precizeaza comunicatul.

Cele patru parcuri eoliene sunt construite sub forma de companii separate cu obiect de activitate special (SPC), iar PWI este furnizorul pentru conectarea la retea. In cadrul contractului de conectare la retea incheiat intre Transelectrica si PWI, parcurile eoliene urmeaza sa integreze in reteaua regionala pana la 300 MW.

GE intentioneaza sa livreze in total 120 de turbine eoliene clasa 2,5-100 produse de companie pentru cele patru parcuri eoliene. Planificarea finala a expedierilor, instalarilor si punerii in functiune comerciala a turbinelor eoliene GE nu a fost inca stabilita, dar expedierile ar putea incepe in a doua jumatate a anului 2012, informeaza asocierea GE-Prowind.

Proiectele se incadreaza in obiectivele Romaniei de a produce 24% din energie din surse regenerabile pana in anul 2020. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: