Prima jumatate a lui 2011 - o perioada de actiuni ample pentru cresterea beneficiilor clientilor ING de asigurari de viata si pensii

Data publicarii: 04-08-2011 | Finante-Banci


Pe segmentul de asigurari de viata se remarca interesul sporit al clientilor pentru produse care ofera protectie si randamente garantate. 
  • - Valoarea activelor financiare in administrare la sfarsitul lunii iunie 2011 a crescut cu peste 10% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la nivelul de 2,1 miliarde RON.
  • - ING Asigurari de Viata a incheiat primul semestru al anului 2011 cu un volum de prime brute subscrise de 272,7 milioane RON, nivel relativ similar celui inregistrat in S1 2010 (de 275,6 milioane RON), realizat in contextul unor evolutii economice in care puterea de cumparare a populatiei a scazut (in mai 2011, indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada din 2010 a fost de 94,2%, conform Institutului National de Statistica).
  • - Preferintele manifestate de clienti in intervalul aprilie-iunie 2011 confirma interesul sporit pentru produse care ofera protectie si randamente garantate, tendinta remarcata inca de la inceputul anului. Astfel, in totalul politelor subscrise de ING in trimestrul doi 2011, asigurarile de tip traditional detin o pondere de 65%, (in crestere cu 10% fata de trimestrul doi 2010). 
  • - Marja de solvabilitate disponibila a ING Asigurari de Viata este 1,7 fata de nivelul minim cerut de lege de 1, iar coeficientul de lichiditate este de 4,8 comparativ cu nivelul minim cerut (1).
CORNELIA AURELIA COMAN, DIRECTOR GENERAL ING ASIGURARI DE VIATA: "Prima jumatate a anului 2011 se incheie cu semnale imbucuratoare legate de increderea in viitor a populatiei, indicele care masoara acest lucru inregistrand o valoare mai mare cu 34% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform unui studiu recent(1). In plus, cercetarile noastre indica un public mai responsabil si mai interesat de planificarea viitorului financiar. In aceste conditii, ne asteptam ca, pe masura ce situatia economica se va imbunatati, asigurarile de viata sa capete o pondere mai importanta in planurile pentru protectia financiara a familiei si economisirea pentru diverse obiective ca suplimentarea venitului la pensionare sau asigurarea viitorului copiilor. Acest proces este insa unul de durata, iar pentru accelerarea sa este nevoie de eforturi comune de educare din partea tuturor jucatorilor si autoritatilor din aceasta piata”.

Pe piata de pensii facultative, aproape jumatate dintre persoanele care au achizitionat un astfel de produs in primul semestru au ales ING.
  • ‐ Peste 42% dintre clientii care au incheiat o pensie facultativa in S1 2011 au ales unul dintre cele doua fonduri din administrarea ING. Astfel, la finalul lunii iunie a.c. ING Activ si ING Optim insumau 95.264 (2) de participanti (in crestere cu 23% fata de aceeasi perioada din 2010) (sursa: CSSPP).
  • - Valoarea activelor nete aferente fondurilor facultative din administrarea ING era de 176,4(2) milioane RON la sfarsitul semestrului intai din 2011, in crestere cu 53% fata de acelasi interval din 2010. Astfel, la finele lunii iunie 2011, ING Asigurari de Viata detinea pe piata Pilonului III o cota cumulata, in functie de active, de 45,8% (sursa: CSSPP).
  • ‐ La nivelul lunii iunie 2011, rata de rentabilitate anualizata (2) pentru ultimele 24 de luni a fost de 12,4% pentru ING Activ(2) (in conditiile unei rate medii ponderate de rentabilitate a tuturor fondurilor din categoria cu grad de risc ridicat de 12,4%) si de 11,8% pentru ING Optim(2) (in conditiile unei rate medii ponderate de rentabilitate a tuturor fondurilor din categoria cu grad de risc mediu de 11,9%) (sursa: CSSPP).
  • - Participantii la fondurile de pensii facultative ale ING aloca sume superioare nivelului minim stabilit (de 45 RON/luna pentru ambele fonduri), in conditiile in care contributia medie la fondul ING Activ in primele sase luni a fost de 76 de RON, iar la ING Optim de 79 RON.
CORNELIA AURELIA COMAN, DIRECTOR GENERAL ING ASIGURARI DE VIATA: "In contextul demersurilor de constientizare privind necesitatea economisirii pentru pensie, am demarat o campanie in randul clientilor nostri, prin care le prezentam beneficiile de a incheia o pensie facultativa celor care nu au inca, iar celor care au acest produs, importanta de a-si creste contributia la un nivel care sa le permita venitul dorit la momentul retragerii din activitate. Campania se desfasoara pana la sfarsitul lunii august, insa rezultatele de pana acum ne demonstreaza o data in plus ca pensia facultativa este un produs de interes pentru romani, dar si faptul ca simplificarea demersului de crestere a contributiei - prin posibilitatea de subscriere online sau telefonic, asa cum se intampla in alte tari - ar impulsiona dezvoltarea mai rapida a acestei piete”.  

Profitul brut inregistrat de ING Asigurari de Viata la finalul S1 2011 este de 15,1 mil. RON.

In primul semestru din 2011, ING Asigurari de Viata a obtinut un profit brut de 15,1 milioane RON, comparativ cu 28,4 mil. RON in aceeasi perioada a anului precedent. Rezultatul obtinut corespunde celui bugetat si reflecta investitiile realizate pentru extinderea beneficiilor oferite clientilor, pentru redefinirea procesului de consiliere financiara si, in acelasi timp, pentru demersurile de educare a publicului. Concret, investitiile au inclus lansarea unui nou produs cu prima unica si protejarea capitalului net din gama Selectis, a asigurarii suplimentare pentru afectiuni grave si a noii aplicatii de analiza a nevoilor clientilor (Planul Financiar Personal), alaturi de trei programe ample in domeniul educatiei financiare ("Proiectul tau - Viitorul!” - dedicat tinerilor studenti, "Lectia de viata” derulat pe Realitatea TV si sectiunea dedicata "Stii de la ING” din cadrul portalului HotNews.ro).

Pe segmentul de pensii obligatorii, activele nete ale fondului administrat de ING Pensii SAFPAP au depasit 2 mld. RON.
  • - La sfarsitul primului semestru din 2011, Fondul de pensii administrat privat ING detinea active nete de 2,1 miliarde RON(2), in crestere cu 58% fata de nivelul inregistrat la sfarsitul aceleiasi perioade din 2010. Astfel, cota de piata a ING Pensii la sfarsitul lunii iunie a.c. era de circa 39%(2) (sursa: CSSPP) din piata pensiilor private obligatorii.
  • - La aceeasi data, ING avea 1.672.840 clienti in Pilonul II, dintre care peste 96% au platit cel putin o contributie de la inceputul colectarii in sistem (sursa: CSSPP).
  • - Contributia medie pe participant la Fondul de pensii administrat privat ING a fost de 58 RON in iunie 2011, in crestere cu 26% fata de aceeasi luna din 2010. Spre comparatie, contributia medie pe participant la nivelul pietei a fost de 31,55 RON in iunie a.c
  • ‐ Rata de rentabilitate anualizata(2) a fondului de pensii obligatorii al ING pentru ultimele 24 de luni a fost in iunie 2011 de 13,7%, fata de 13,2% - rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private (sursa: CSSPP).

MARIUS POPESCU, DIRECTOR GENERAL ING PENSII SOCIETATE DE ADMINISTRARE A UNUI FOND DE PENSII ADMINISTRAT PRIVAT: "Remarcam in aceasta perioada o serie de semnale pozitive, care ne determina sa fim optimisti cu privire la evolutia pietei de pensii private si in continuare, in pofida conditiilor economice volatile. Astfel, contributiile virate in Pilonul II au crescut constant de la inceputul anului, iar gradul efectiv de colectare a reinceput sa se imbunatateasca.”

 "In acelasi timp, exista inca necesitatea dezvoltarii pietei de capital  locale , prin reprezentarea   mai multor sectoare de activitate si prin cresterea lichiditatii sectoarelor deja existente.  Astfel, vom putea optimiza portofoliul participantilor printr-o expunere mai consistenta pe economia romaneasca, beneficiind in acest fel de potentialul sau de crestere”.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: