Se redeschid dosarele lui Sorin Ovidiu Vintu: FNI, Banca Agricola si BID

Data publicarii: 04-08-2011 | Actualitate

Se redeschid dosarele lui Vintu. Parchetul General a dispus infirmarea solutiilor de neincepere a urmaririi penale din dosarele FNI, Banca Agricola, Banca de Investitii si Dezvoltare (BID) si Banca Romana de Scont, in care Sorin Ovidiu Vintu era cercetat pentru spalare de bani si va redeschide anchetele intr-o cauza unitara. In aceste dosare, au fost identificate numeroase incalcari ale normelor de procedura.

Nicolae Popa, condamnat in lipsa la 15 ani de detentie pentru prabusirea Fondului National de Investitii, a solicitat autoritatilor romane, dupa ce a fost extradat din Indonezia, redeschiderea cazului FNI.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la propunerea Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica, in considerarea dosarelor aflate pe rolul acesteia, in care se fac cercetari cu privire la savarsirea infractiunii de spalare de bani de catre Sorin Ovidiu Vintu, precum si a solicitarii de redeschidere a dosarului Fondului National de Investitii (FNI) formulate de Nicolae Popa, inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti, au fost analizate cauzele solutionate anterior de Ministerul Public, avand ca obiect fraudarea FNI sau infractiuni de spalare de bani presupus a fi comise de Vintu.

Astfel, au fost identificate cinci dosare:

  •     * dosarele penale nr.372/D/P/2004 si nr.374/D/P/2004 - care au vizat generarea unor pagube in patrimoniul investitorilor FNI
  •     * dosarul penal nr.76/P/2005 - privind prejudicierea Bancii Agricole SA
  •     * dosarul penal nr.754/D/P/2006 - privind constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID) SA
  •     * dosarul penal nr.34/D/P/2005 - privind falimentul Bancii Romane de Scont.
Din analiza de ansamblu a dosarelor a rezultat ca parcursul procesual al acestora este similar, fiind identificate numeroase incalcari ale normelor de procedura, dispozitii repetate de disjungere a cauzei cu privire la unele persoane cercetate si solutii atipice pentru practica organelor judiciare, informeaza Parchetul General.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: