Grupul ceh CEZ anunta ca parcul eolian de 600 MW din Dobrogea va fi gata la sfarsitul lui 2012

Data publicarii: 05-08-2011 | Mediu

Parcul eolian pe care Grupul energetic CEZ din Cehia il construieste in Dobrogea, de 600 MW, va fi finalizat la sfarsitul anului viitor, cu o intarziere de aproape un an fata de termenul anuntat initial, investitia totala ridicandu-se la 1,1 miliarde euro.

"In prezent, sunt instalate deja turbine eoliene cu o capacitate de 300 MW. Mai avem de montat cateva turbine la Fantanele si am facut deja zece fundatii la Cogealac. Asteptam sa vina primele turbine pentru etapa a doua, din Cogealac. Cu totul, speram ca parcul eolian sa fie gata la sfarsitul lui 2012", a declarat joi directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea, in cadrul unei intalniri cu presa.

Initial, cand a demarat constructia parcului eolian, oficialii CEZ spuneau ca acesta urma sa fie gata la sfarsitul lui 2011. Unul din motivele pentru care finalizarea sa a taraganat l-au constituit procesele din justitie cu autoritatile locale din Cogealac.

Grupul CEZ investeste 1,1 miliarde euro in realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Constructia parcului amplasat la nord de Constanta se desfasoara in doua etape, prima, aflata la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW si urmeaza sa fie complet pusa in functiune pana la sfarsitul anului 2011. Cea de-a doua etapa, in zona Cogealac, care va produce 252,5 MW si va cuprinde 101 turbine, este preconizata sa fie finalizata pana la sfarsitul anului 2012.

In 2009, in Romania erau numai 14 MW instalati in scopul producerii de electricitate din surse eoliene.

Numarul angajatilor CEZ in Romania, la sfarsitul lui 2010, era de 1.991. Profitul net al CEZ in Romania a scazut anul trecut cu 8%, la 154 milioane lei, fata de valoarea de 167,91 milioane lei realizata in 2010. Valoarea totala a activelor era la sfarsitul anului trecut de 6,55 miliarde lei, cu 25% mai mare decat in anul anterior. CEZ a distribuit anul trecut o cantitate de energie de 6.994 GWh, din care cea vanduta propriu-zis clientilor finali de a fost de 3.463 GWh.

Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, atat din punct de vedere al capacitatilor operationale, cat si din punctul de vedere al numarului de clienti deserviti. Grupul CEZ este un jucator cheie pe piata de energie electrica a Europei Centrale si este al doilea mare exportator de energie din Europa.

Grupul este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care dupa procesul de transformare asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 5 companii: CEZ Distributie, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Servicii si CEZ Trade. 

NewsIn