Lucrarile la 14 strazi din Centrul Istoric al Capitalei vor fi finalizate la sfarsitul lunii

Data publicarii: 05-08-2011 | Diverse

Lucrarile de reabilitare a 14 strazi din Centrul Istoric, zona pilot A, incadrata de Calea Victoriei, bulevardul I. C. Bratianu, Splaiul Independentei si strada Lipscani, vor fi finalizate pana la sfarsitul lunii august, a anuntat, miercuri, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

"Am inceput si reabilitarea a fatadei a sapte-opt cladiri pe care le avem in proprietate", a mai spus Oprescu, care a mai spus ca, in total, in Centrul Istoric se reabiliteaza 34 de fatade.

Suma estimata pentru reabilitarea Centrului Istoric al Capitalei in 2011 este de 21,3 milioane lei fara TVA, dupa ce, anul trecut, s-au cheltuit 6,3 milioane lei, au informat, la inceputul anului, reprezentantii municipalitatii bucurestene. In 2010, inainte de Craciun, au fost finalizate lucrarile la strazile Lipscani, Zarafi si Smardan.

Reailitarea Centrului Istoric al Bucurestilor a fost gandita si promovata de municipalitate ca parte a unui proiect de ansamblu, in trei faze, zona pilot A fiind prima reabilitata.

Proiectul de reabilitare a Centrului Istoric a fost demarat in noiembrie 2003, cand a fost semnat acordul de imprumut intre Primaria Capitalei si BERD pentru un program multisector care avea trei componente.

Proiectul a fost lansat in dezbatere publica in mai 2006, iar contractul de proiectare si executie a fost adjudecat prin licitatie publica internationala firmei Sedesa Obras y Servicios S.A. din Spania. Contractul a fost semnat la 7 septembrie 2006, a avut o valoare de 24,75 milioane euro si o durata initiala de executie 18 luni. Finantarea a fost asigurata dupa cum urmeaza: BERD - 7,3 milioane euro, Guvernul Olandei - 1.8 milioane euro, restul sumei fiind asigurat de primarie.

In ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a votat un buget suplimentar pentru proiect de 9,7 milioane euro.

La 24 noiembrie 2008, lucrarile au fost sistate de antreprenorul spaniol, din pricina unor neintelegeri cu primaria si a modalitatilor de plata. La randul lor, edilii au reclamat proiecte si lucrari de o calitate sub standardul impus, slaba organizare si lipsa personalului calificat.

S-a incercat reluarea lucrarilor in august 2009, incercare esuata insa, iar in octombrie 2009, dupa indelungi negocieri, primaria a emis notificarea de reziliere a contractului cu Sedesa Obras y Servicios S.A.

Lucrarile au continuat apoi cu un grup de firme romanesti, in frunte cu Apolodor. 

NewsIn