Noua sefa a FMI va fi investigata de justitia franceza in legatura cu un presupus abuz de putere

Data publicarii: 05-08-2011 | Finante-Banci

Justitia franceza a decis sa investigheze un eventual abuz de putere de care s-ar face vinovata noua sefa a FMI, Christine Lagarde, cand era ministru de finante al Frantei, informeaza BBC.

Comisia pentru plangeri de pe langa Curtea de Justitie a Republicii a luat, dupa cateva ore de discutii, decizia deschiderii unei anchete preliminare in ceea ce o priveste pe Lagarde.

Lagarde respinge orice acuzatie ca ar fi avut vreun profit personal de pe urma cazului de care este interesata justitia franceza.

Decizia justitiei franceze este stanjenitoare, totusi, pentru Lagarde, numita in functie doar de o luna. Avocatul lui Lagarde a precizat insa ca nu exista nicio incompatibilitate intre functia lui Lagarde la FMI si procedura judiciara deschisa in Franta. In plus, consiliul de administratie al FMI fusese informat in legatura cu posibilitatea deschiderii acestei anchete, a precizat avocatul.

Procurorii spun ca Lagarde a facut un abuz de putere aproband o plata de 285 de milioane de euro catre omul de afaceri Bernard Tapie, fost ministru apropiat stangii, care a schimbat tabara politica si l-a sprijinit pe Nicolas Sarkozy la alegerile din 2007. In acea perioada, Tapie era in plina batalie judiciara cu o fosta banca detinuta de stat, Credit Lyonnais. Tapie sustinea ca banca - ajunsa in pragul falimentului, dar salvata in cele din urma de stat - i-a produs un prejudiciu in momentul in care el a vandut, in 1993, actiuni pe care le avea la divizia de imbracaminte a companiei Adidas.

Omul de afaceri a pierdut cazul in justitie, dar a facut apel. Cateva luni mai tarziu, Christine Lagarde, proaspat ministru de finante, a respins obiectiile formulate de oficialii ministerului sau si a intervenit in acest caz judiciar, obligand partile in conflict - banca si Bernard Tapie - sa ajunga la o solutie prin negociere.

La originea procedurii deschise joi impotriva lui Lagarde se afla noua socialisti, care au sesizat procurorul general al Curtii de Casatie. Acesta din urma a sesizat, la randul sau, la 10 mai, comisia pentru plangeri a Curtii de Justitie a Republicii.

Potrivit articolului 432-1 al Codului penal francez, "daca o persoana depozitara a autoritatii publice, care actioneaza in exercitiul functiunii sale, ia masuri destinate sa zadarniceasca punerea in aplicare a legii este pasibil de pedeapsa cu pana la cinci ani inchisoare si de o amenda de 75.000 de euro".  O asemenea condamnare ar prejudicia pe termen lung cariera lui Lagarde, dar, potrivit presei franceze, chiar daca a fost deschisa o ancheta, ea ar putea fi prelungita pe o durata considerabila de timp. Si nu numai ca ancheta, care se anunta complexa, ar putea dura mult, dar intre timp s-ar pensiona si procurorul general, Jean-Louie Nadal, care va fi inlocuit de Jean-Claude Marin, un apropiat al lui Sarkozy.

Afacerea, pe fond, va avea un impact mai mult pe plan politic decat judiciar, conchide presa franceza.

NewsIn