Scaderea ratingului SUA ar putea duce la masuri similare in cazul altor tari,ca Franta si M.Britanie

Data publicarii: 08-08-2011 | International



Decizia S&P de a scadea ratingul SUA, o masura fara precedent, ar putea duce la o crestere a ratei dobanzii la banci, echivalenta cu o crestere a impozitelor pentru intreaga populatie, si ar putea deschide calea pentru masuri similare in cazul altor tari, precum Franta si M.Britanie,afirma analisti.

Cu o zi inainte de acordul dintre republicani si democrati privind ridicarea plafonului de indatorare, presedintele Barack Obama a avertizat populatia ca ratingul SUA este in pericol, ceea ce are consecinte asupra fiecarui cetatean in parte. "Daca pierdem (ratingul - n.r.) AAA, toata lumea va plati impozite mai mari. Va provoca o crestere a ratei dobanzii, ceea ce va avea acelasi efecte ca o crestere a impozitelor pentru toti americanii", a subliniat el.

Bancile ofera credite clientilor cu rate ale dobanzii corelate direct cu randamentul obligatiunilor emise de Trezorerie, explica Le Figaro. Iar cu cat ratingul unei tari este mai scazut, cu atat rata la care trebuie sa imprumute creste.

Potrivit agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P), pierderea ratingului AAA ar putea duce la o crestere a ratei dobanzii cu 0,25% - 0,5% in Statele Unite.

Aceasta analiza este, insa, contestata de unii economisti, care amintesc ca Japonia, dupa scaderea ratingului la inceputul anilor 2000, a inregistrat o scadere a ratei dobanzii.

De-a lungul istoriei, ratingul Statelor Unite nu a scazut niciodata, in pofida intrarii partiale in incapacitate de plata in 1979, cand cateva datorii nu au putut fi onorate la timp. Ratingul AAA oferit economiei americane reprezenta "risc zero" pentru investitori, care puteau sa cumpere obligatiuni SUA avand certitudinea ca banii le vor fi rambursati. 

O scadere a ratingului "va avea efect asupra actiunilor si ratei de schimb", avertiza recent Ciaran O'Hagan, strateg la Societe Generale. Insa in ce masura este dificil de apreciat, tinand cont ca este vorba de o premiera. "Caracterul fara precendent al acestei scaderi face dificil de determinat ansamblul ramificatiilor pe pietele financiare si in economie", potrivit agentiei de notare Fitch.

"Incertitudinea in ceea ce priveste efectul asupra pietei este crescut", a admis si grupul bancar Goldman Sachs, analizand posibilele consecinte.

Scaderea ratingului va obliga, practic, investitorii la o reevaluare generalizata a riscurilor.

Cu toate acestea, investitorii pe termen lung, care cauta plasamentele sigure, nu vor renunta, probabil, la obligatiunile emise de Trezoreria Statelor Unite. De exemplu, bancile centrale straine, care detin 33% din datoria americana, nu isi vor vinde titlurile de valoare, considera analistii UBS, bazandu-se pe rezultatele unui sondaj facut pe piata.

Si agentia de notare Fitch considera ca obligatiunile Trezoreriei americane isi vor pastra, pe termen scurt si mediu, "statutul de titlu de referinta pe piete".

Pe scurt, nu va exista o panica generalizata pe piata, dau asigurarii expertii.

Mai degraba decat o amenintare pentru Statele Unite in sine, "degradarea ratingului american cristalizeaza dificultatile pe care le intampina toate tarile dezvoltate, deschizand calea catre o scadere a ratingului altor tari", explica analistul Jean-Baptiste Pethe, de la Exane BNP Paribas.

In conditiile in care Statele Unite si-au pierdut ratingul AAA, Franta si Marea Britanie ar putea urma. Statele Unite ar putea repeta, in aceste conditii, ce a spus fostul secretar al Trezoreriei din administratia Nixon, referindu-se la valoarea dolarului: "Este nota noastra, dar problema voastra". 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: