Isarescu: Guvernantii trebuie sa fie prudenti in ceea ce priveste cresterea salariilor bugetarilor

Data publicarii: 08-08-2011 | HR/Cariere


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a transmis luni guvernantilor sa fie prudenti in ceea ce priveste cresterea salariilor bugetarilor si sa ia o decizie dupa ce fac mai multe calcule, pentru ca "e greu e sa dai si apoi sa te apuci sa iei, e aproape sinucidere politica".

"Sa fie in general prudenti si sa nu faca o miscare care apoi va trebui sa fie regandita sau recalculata. Sa calculeze de cateva ori si pe urma sa ia o decizie. Sa se convinga ca economisirile nu sunt temporare, nu sunt vremelnice, nu vor fi reveniri, sunt consolidate si apoi sa ia eventuale decizii. Mi se pare o o atitudine corecta si din punct de vedere social, ati vazut ce greu e sa dai si apoi sa te apuci sa iei inapoi, e aproape sinucidere politica", a spus Isarescu, intrebat fiind ce sfat le-ar da guvernantilor in legatura cu o eventuala crestere a salariilor bugetarilor.

Potrivit acestuia, discutia despre salariile bugetarilor transmisa ca fiind o discutie despre toate salariile "nu este corecta".

"Discutia aceasta despre salariile bugetarilor transmisa pe toate canalele ca fiind o discutie despre toate salariile nu este corecta. Cam o patrime sunt bugetari.. Mai sunt inca vreo trei milioane si ceva de nebugetari, sa ne gandim si la ei. Oricum, de acolo, de la ceilalti vin veniturile prin care se platesc si salariile bugetarilor, si pensiile si alte ajutoare sociale. Eu as avea mai multa grija din punct de vedere al comunicarii", a mentionat Isarescu.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara saptamana trecuta, pentru NewsIn, ca ar fi prudent pentru Guvern sa astepte "un pic mai mult" inainte de a face angajamente ferme in sensul maririi salariilor bugetarilor.

"Vedem ca exista o posibilitate de crestere a salariilor, dar este decizia Guvernului cand si cat de mult isi permite sa dea, pentru ca nu trebuie sa se uite doar la cheltuielile bugetare din 2011, ci si la implicatiile pentru 2012. Cred ca este prudent pentru Guvern sa astepte un pic mai mult inainte de a face promisiuni ferme in acest sens", a spus Franks.

Ulterior, presedintele Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), Marian Sarbu, a declarat ca salariile bugetarilor vor creste cu 15% in 2012, iar majorarea ar putea fi facuta in transe, daca nu va fi posibila acordarea intregului procent intr-o singura etapa.

"Ar fi vorba de recuperarea a 15 puncte procentuale, dupa ce in octombrie anul trecut au fost recuperate 15, deci acele 25 de procente cu care au fost diminuate salariile in 2010 pot fi recuperate dupa adaugarea a inca 15 puncte procentuale, poate chiar in transe, in anul 2012", a spus Sarbu, la RFI.

Totodata, premierul Emil Boc a prezentat dumunica intr-o videoconferinta cu prefectii conditile pentru recuperarile salariale ale bugetarilor, si anume ca in 2012 sa existe o crestere economica de minim  3,5%, un deficit de 3% si mentinerea conditiei de ocupare a unui post la alte sapte care se vacanteaza.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: