Bursele europene au revenit pe minus, dupa o scurta perioada de crestere

Data publicarii: 08-08-2011 | Bursa

Bursele europene au revenit pe minus luni, dupa o scurta perioada de crestere, trase in jos de companiile miniere in urma retrogradarii ratingului SUA, in timp ce actiunile financiare cresc datorita zvonurilor ca Banca Centrala Europeana (BCE) a inceput sa cumpere obligatiuni italiene si spaniole.

Actiunile Banco Sandander si UniCredit au crescut cu aproape 5% dupa ce BCE a inceput sa cumpere obligatiuni guvernamentale italiene si spaniole, au declarat pentru Bloomberg cinci surse apropiate situatiei, scrie Mediafax

Indicele STOXX Europe 600 a pierdut 0,4% pana la ora 9:25 la Londra (12:25 ora Romaniei), dupa ce scazut anterior cu pana la 1,5%.

Tranzactiile futures cu actiuni din componenta indicelui Standard & Poor's (S&P) 500 al bursei de la New York anunta o scadere de 1,6%, fata de 3,1% in prima parte a zilei. Totodata, indicele MSCI Asia-Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei s-a retras cu 2,5%.

Bursele europene au deschis luni in scadere, cu companiile miniere in prim plan, afectate de temerile privind cererea de materii prime din SUA in contextul perspectivelor economice incerte, dupa ce S&P a retrogradat pentru prima data ratingul tarii, de la AAA la AA+.

Ulterior, pietele au revenit pe plus, datorita optimismului generat de zvonurile privind interventia BCE pe piete pentru achizitia de obligatiuni italiene si spaniole in vederea impiedicarii efectului de contagiune a crizei datoriilor de stat.

BCE a anuntat duminica seara ca va "implementa activ" programul de achizitii de obligatiuni, sugerand ca va cumpara titluri italiene si spaniole de pe piata secundara pentru a impiedica efectul de contagiune al crizei datoriilor de stat.

Randamentele obligatiunilor celor doua tari au scazut puternic luni, iar moneda euro s-a apreciat, datorita masurilor BCE.

Sursa: Mediafax.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro: