Isarescu: Doua sau trei banci au riscuri mai mari din cauza francilor elvetieni

Data publicarii: 09-08-2011 | Finante-Banci



Doar doua sau trei banci din Romania au riscuri relativ mai mari din cauza creditelor oferite in franci elvetieni, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

'Creditele in franci reprezinta risc si pentru banci si pentru piete. Dar, in cazul nostru, comparativ cu cazul Ungariei, riscurile sunt relativ rezonabile. Oricum, nu sunt raspandite la nivelul tuturor bancilor. Avem numai doua sau trei banci unde aceste riscuri sunt relativ mai mari si le-am adresat sugestia puternica sa provizioneze aceste riscuri. Si dansii au facut-o. Sunt ascultatori', a afirmat Isarescu.

El a mai spus ca portofoliul creditelor in franci elvetieni este mult mai mare si masurile pe care le-au luat bancile sunt legate si de marimea riscului social si financiar national. 

'Acolo nu s-a produs decat o usurare temporara, adica s-a facut o reesalonare. S-a stabilit un curs limita si plusul de plata se aduna intr-un cont separat la banca si, de la caz la caz, se va plati peste 2 ani, peste 3 ani. Si, daca avem in vedere acest lucru, cred personal ca abordarea ar trebui sa fie individuala pentru ca poate nu ii convine ca, intr-adevar, acuma fiind sugrumat de povara platilor sa continue un serviciu al datoriei cuiva, persoanei fizice, suportabil, cu gandul ca in viitor va avea castiguri mai mari si va veni o minune. Altor persone e posibil sa nu le surada o asemenea varianta. 

Mai ales pe un viitor care oricum ar fi nu poate sa fie cert, ca de-aia e viitor. Din cunostintele noastre, abordarile individuale deja exista. Dar repetarea ideii in sensul in care acolo s-au luat masuri, s-a usurat cineva de plata datoriei, nu se stie cine, statul, bancile sau Dumnezeu din ceruri a usurat povara datoriei, sa stiti ca este falsa',a mai afirmat Isarescu.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: