O paine va avea din toamna minim 200 sau 300 grame si va creste doar din o suta in o suta de grame

Data publicarii: 09-08-2011 | Diverse


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a emis un proiect de act normativ ce stabileste conditiile privind cantitatea neta pe acre trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care produc sau comercializeaza paine.

"O paine va avea minim 200 sau 300 de grame, suntem inca in discutii cu producatorii. Cresterea acesteia va fi permisa numai din o suta in o suta de grame", a declarat marti presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, intr-o conferinta de presa.

Pentru painea neambalata vor fi acceptate scaderi ale cantitatii nete datorate pierderii de umiditate in timpul comercializarii, de maxim 10 grame pentru painea de 300 grame, o scadere de maxim 9 grame pentru painea de 400-500 grame, scaderi de 7,5 grame pentru painea de 600-1.000 grame si de 7 grame pentru painea ce depaseste 1.000 grame.

Presedintele ANPC a precizat ca spera ca ordinul, aflat in prezent in dezbatere publica, sa intre in vigoare de la 1 septembrie.

"Practica de control a ANPC a retinut faptul ca multi producatori de paine variaza gramajul pe bucata, micsorand periodic cantitatea cu 5-20 de grame/bucata, cu scopul de a-si majora profiturile si inducand astfel in eroare consumatorii, acestia neavand cum sa sesizeze aceste variatii de gramaj", spun oficialii ANPC.

Acestia afirma ca, prin stabilirea exacta a parametrilor de cantitate a painii, se vor elimina neregulile din industria de panificatie. Producatorii si comerciantii care vor incalca legea vor primi amenzi intre 500 si 2.500 lei.

De altfel, intre 25 si 28 iulie, ANPC a efectuat controale la nivelul intregii tari privind calitatea si modul de incadrare in cantitatea neta declarata a painii comercializata in vrac. Astfel, au fost controlati 446 agenti economici si s-au descoperit nereguli la 166 din acestia. S-au aplicat amenzi de 466.700 lei. A fost gasita o cantitate de paine cu abateri de circa patru tone.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: