Popa, BNR: Masurile de prudentialitate vor aparea la sfarsitul acestui an

Data publicarii: 09-08-2011 | Finante-Banci


Masurile de prudentialitate legate de creditarea populatiei vor aparea la sfarsitul acestui an, fiind necesare discutii cu bancile, potrivit lui Cristian Popa, viceguvernator al BNR.

"Este nevoie de dezbatere publica, de discutii cu bancile. Debitorii neprotejati erau cei aflati in vizorul BNR. Sunt masuri menite sa echilibreze creditele in lei si cele in valuta. Creditele ipotecare in euro nu vor putea fi substituite de creditele in lei. Economiile nu se fac pe scadente mari. Ar insemna sa interzicem creditele ipotecare in valuta si nu vrem sa facem acest lucru. Trebuie sa ne asiguram ca posibilul contractant al creditului ipotecar este capabil sa-si onoreze platile", a declarat Popa.

La jumatatea acestui an, au aparut informatii legate de un proiect de regulament pregatit de BNR cu noi restrictii pentru creditul de retail, vizand limitarea imprumuturilor pentru consum la o perioada de rambursare de cel mult 5 ani, dar si cerinte pentru un avans mai mare in cazul finantarilor ipotecare in valuta.

Integral in Ziarul Financiar
Ultimele stiri pe BankNews.ro: