Adrian Vasilescu: Situatia in Romania este mai buna la ora actuala decat in alte tari europene

Data publicarii: 10-08-2011 | Finante-Banci

Situatia in Romania este la ora actuala mai buna decat in alte tari europene, a declarat, marti, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, pentru un post privat de televiziune.

"Situatia in Romania la aceasta ora - o spun cu toata responsabilitatea - este mai buna decat in alte tari, decat in marile tari europene. Si cand spun mai buna nu inseamna ca noi suntem mai bogati decat ei, nu inseamna ca noi traim mai bine decat ei. Suntem mai saraci decat ei, traim foarte prost in aceasta tara, dar s-au luat niste amarate de masuri care au facut ca in acest moment Romania sa nu fie intr-o situatie la fel de dramatica cum sunt atatea tari din zona euro", a spus Vasilescu. 

El a explicat ca situatia pe plan mondial este grava in conditiile in care in SUA se poate declansa in orice moment o noua recesiune pe fondul crizei care se afla inca in plina desfasurare. Problema care se pune este, potrivit lui Vasilescu, daca noua recesiune va fi slaba sau daca va fi atat de puternica incat sa se raspandeasca in lume. 

"Situatia este grava in felul urmator: in primul rand, plecand din SUA, acolo diagnosticul este foarte clar - cresterea economica este anemica si este oricand un pericol de o noua recesiune. Este vorba despre recesiune, pentru ca criza este continua, dar in cadrul crizei se poate provoca o noua recesiune in America. Problema este daca noua recesiune va fi slaba sau va fi atat de puternica incat sa se raspandeasca in lume. Si, atunci, normal este ca daca vine o recesiune peste planeta trebuie sa vezi ce faci tu. Pentru ca dintr-o data iti scad comenzile la export. Asta se intampla imediat, am vazut deja din experienta, in patru luni. Comenzile de afara se micsoreaza si exporturile incep sa gafaie. Pasul 2 este sa vezi ce sa faci si cum sa gasesti solutii pe plan intern ca sa acoperi pierderile din export", a adaugat consilierul Bancii Centrale. 

Referitor la o eventuala majorare a salariilor si pensiilor, in actualele conditii, Adrian Vasilescu a aratat ca statul trebuie sa isi regleze foarte bine balanta dintre venituri si cheltuieli, iar daca exista surplusuri se pot face aceste majorari de pensii si salarii. 

La doua ore de la deschiderea sedintei bursiere de marti, indicii bursieri erau in scadere cu peste 10 procente, pe fondul evolutiilor negative ale burselor externe. Pietele financiare sufera in continuare de pe urma undei de soc provocata vineri de decizia istorica a agentiei de rating Standard and Poor's care a retras SUA ratingul 'AAA'. Decizia S&P se adauga unei lungi liste de indicatori economici dezamagitori in SUA si temerilor referitoare la evolutia crizei datoriilor suverane din Europa. 

Pe de alta parte, aurul continua sa se bucure de statutul sau de valoare de refugiu. Marti, uncia de aur a atins o noua valoare record la bursa de la Hong Kong, 1.726,30-1.727.30 dolari, dupa ce luni a trecut pentru prima data pragul de 1.720 de dolari. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: