ANPC: Dupa 17 noiembrie se vor vinde numai tigari cu tendinta redusa de aprindere

Data publicarii: 10-08-2011 | Diverse

Pe piata comunitara, inclusiv si in Romania, vor putea fi comercializate numai tigari cu tendinta redusa de aprindere, incepand cu data de 17 noiembrie 2011, a anuntat marti Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), intr-o conferinta de specialitate.

Tigarile cu tendinta redusa de aprindere sunt concepute astfel incat, in cazul in care nu sunt fumate activ, sa se stinga singure inainte de a arde pe intreaga lungime. 

Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO) a adoptat, in data de 10 martie 2011, ca standarde nationale atat standardul SR EN 16156:2011 (evaluare a tendintei de aprindere a tigaretelor - cerinta de securitate), cat si standardul SR EN ISO 12863:2011 (metoda de incercare standardizata pentru evaluarea tendintei de aprindere a tigaretelor). 

Tigarile cu tendinta redusa de aprindere (RIP - Reduced Ignition Propensity) respecta cerintele impuse prin aceste doua standarde si se prezuma ca sunt conforme cu cerintele de securitate obligatorii prevazute in Directiva 2001/95/CE privind securitatea generala a produselor (GPSD). Aceasta directiva a fost transpusa in legislatia nationala prin Legea nr. 245/2004 privind securitatea generala a produselor. 

"Atat producatorii si importatorii de tigari, cat si vanzatorii cu amanuntul au obligatia sa se asigure ca nu vor mai introduce pe piata tigari fara tendinta redusa de aprindere dupa 17 noiembrie 2011 si vor lichida stocurile existente inainte de aceasta data", a precizat Constantin Cerbulescu. 

Producatorii care nu vor respecta aceasta decizie risca amenzi intre 3.000 de lei si 30.000 de lei, iar distribuitorii pot fi amendati cu sume cuprinse intre 700 si 7.000 de lei. 

Autoritatile de supraveghere a pietei din toate statele membre se vor asigura ca toate tigarile de pe piata comunitara vor fi sigure pentru consumatori.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: