Petrom: Pretul titeiului va fluctua intre 90 si 110 dolari pe baril, pana la sfarsitul anului

Data publicarii: 10-08-2011 | Actualitate


Grupul petrolier Petrom estimeaza ca pretul titeiului va fluctua, in linii mari, intre 90 si 110 dolari/baril si ca volatilitatea cursului de schimb la valutele relevante se va mentine, potrivit raportului publicat miercuri de grup.

Totodata, oficialii Petrom se asteapta ca principalii factori de influenta ai pietei sa ramana volatili in urmatoarele luni din acest an.

"Preconizam ca marjele din activitatea de rafinare vor ramane la un nivel scazut, in conditiile in care costurile mai mari ca urmare a pretului ridicat al titeiului sunt de asteptat sa contrabalanseze impactul pozitiv datorat imbunatatirii cererii de distilate medii. Ne asteptam ca marjele si volumele in activitatea de marketing sa ramana sub presiune, ca urmare a preturilor ridicate la titei si a ritmului lent de revigorare economica in regiunea in care ne desfasuram activitatea”, se arata in raportul Petrom.
 
 De asemenea, reprezentantii grupului estimeaza ca pietele de carburanti si de gaze din Romania vor fi relativ stabile, cu potential de crestere, reflectand evolutia economiei.
 
"Perspectivele macroeconomice ale Romaniei raman favorabile pentru moment, PIB-ul fiind de asteptat sa creasca in acest an cu 1,5%. Conform perspectivelor economice, salariile nominale ar trebui sa inregistreze o crestere progresiva, odata cu diminuarea riscurilor privind fluxul de numerar al companiilor. Acest lucru ar trebui sa conduca la redresarea treptata a consumului intern spre sfarsitul anului. Cu toate acestea, riscurile generate de criza datoriei suverane in tarile din zona euro ar putea conditiona ritmul si forta revigorarii economice”, precizeaza reprezentantii Petrom.
 
 Nivelul planificat al investitiilor pentru OMV Petrom SA este de 4,9 miliarde lei in 2011.
 
In plus, pentru a proteja fluxul de numerar al companiei si a sustine programul investitional in anul curent, Petrom a angajat in ianuarie 2011 instrumente swap de acoperire a riscului privind pretul la titei, ce asigura, pentru 25.000 barili/zi, un nivel al pretului Brent de aproximativ 97 dolari/baril, pana la sfarsitul anului 2011.
 
Productia de titei, gaze si condensat a Grupului a insumat 33,76 milioane barili echivalent petrol (bep), fiind cu 2% mai mare fata de perioada similara din 2010, ca urmare a cresterii productiei in Kazahstan.
 
Productia totala de titei, gaze si condensat din Romania a ajuns la 31,61 milioane bep, situandu-se la aproximativ acelasi nivel ca in primele sase luni din 2010. Productia de titei a fost 14,71 milioane barili, cu 2% mai scazuta decat in primul semestru al anului trecut, din cauza declinului natural ce nu a fost compensat integral de sondele noi forate si de programul de reparatii capitale.
 
Productia de gaze a ajuns in primul semestru din acest an la 16,89 milioane bep, mai mare cu 2% comparativ cu prima parte a anului trecut, fiind influentata pozitiv de contributia noilor sonde de gaze si de programul de reparatii capitale. Productia de titei si gaze din Kazahstan a crescut cu 33%, atingand nivelul de 2,15 milioane bep in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2011, datorita punerii treptate in productie a zacamantului Komsomolskoe si a campaniilor de reparatii capitale si interventii in zacamintele TOC.
 
In primele sase luni ale anului 2011, vanzarile consolidate de gaze ale Petrom au crescut cu aproximativ 7%, comparativ cu perioada similara a anului 2010, in timp ce consumul total de gaze naturale al Romaniei a crescut cu 4%. La sfarsitul lunii iunie 2011, volumul total de gaze detinut de Petrom in depozitele subterane a fost 232 milioane metri cubi, fata de 270 milioane metri cubi la sfarsitul lunii iunie 2010.
 
Grupul Petrom a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit net de 1,744 miliarde lei, cu 14% mai mare fata de cel realizat in prima parte a anului trecut, de 1,526 miliarde lei. De asemenea, vanzarile Petrom au crescut cu 23%, la 10,271 miliarde lei, comparativ cu vanzarile inregistrate in primele sase luni ale anului trecut, de 8,343 miliarde lei.
 
Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Grupul a realizat investitii de peste 6,6 miliarde de euro in ultimii sase ani. Grupul exploateaza in Romania si Kazakhstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 832 milioane de barili echivalent petrol (in Romania 805 milioane barili echivalent petrol) si are o capacitate nominala anuala de rafinare de 4,5 milioane tone.
 
 Pe piata distributiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operata sub doua branduri, Petrom si OMV. Activitatea din Romania se desfasoara prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este detinuta in totalitate de Petrom. OMV Petrom Marketing opereaza 546 statii de distributie, dintre care 389 Petrom si 157 OMV. Grupul detine, de asemenea, o retea internationala de circa 250 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.
 
 In anul 2010, cifra de afaceri a Grupului Petrom a fost de 4,421 miliarde euro, EBIT (Venituri Inainte de Dobanzi si Taxe) a fost de 709 milioane euro. OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, detine 51,01% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari in domeniile de Rafinare si Marketing iar in Explorare si Productie activeaza in doua tari de baza, Romania si Austria, si detine un portofoliu international echilibrat.

Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: