Taxe si impozite in limbaj european

Data publicarii: 25-09-2006
Ce sunt VIES si SEED? Sistemul informatic VIES asigura schimbul de informatii cu statele membre ale Uniunii Europene privind taxa pe valoare adaugata (TVA).  VIES este sistemul care creeaza baza de date pentru determinarea contributiei statelor membre, deci si a Romaniei, dupa data aderarii, la bugetul comunitar, se arata in ultimul numar al Eu-Ro Newsletter remis BankNews.ro. SEED asigura schimbul de informatii privind accizele si creeaza o baza de date coerenta despre toti antrepozitarii autorizati, adica despre orice agent economic autorizat sa desfasoare activitati de productie, transformare, detinere si expediere de marfa.

Concret, VIES si SEED sunt doua sisteme informatice formate din cate trei componente. Partea materiala – reteaua de calculatoare si serverul central – softul pe baza caruia functioneaza sistemele si care este compatibil cu softurile folosite de statele membre si cu cel din serverul central de la Bruxelles, si datele din sistem. Introducerea datelor se face intr-un anumit format definit de softul folosit de sistem de catre diferiti operatori printre care antrepozitarii mentionati mai sus.

Componentele hardware necesare sistemelor erau achizitionate la 1 ianuarie 2006, iar licitatia pentru cumpararea softurilor a fost reluata la inceputul acestui an. Procedurile informatice interne au fost deja elaborate de catre Ministerul Finantelor. Urmeaza sa fie reglementate si obligatiile contribuabililor.

Sistemul VIES este practic o baza de date online care ii include pe toti platitorii de TVA din statele membre UE. Informatiile privind tranzactiile comerciale sunt reactualizate periodic. SEED este si el o baza de date cu toti platitorii de accize din statele membre. In afara de rolul pur fiscal al bazei de date SEED, inregistrarea accizelor platite, ea ofera Uniunii Europene si informatii cu privire la activitatea persoanelor fizice si juridice platitoare de accize si deci posibilitatea de a controla traseul marfurilor produse.


Sistemele VIES si SEED vor fi functionale pana la 1 ianuarie 2007


In perioada iulie-august 2006 sistemele VIES si SEED au fost testate in colaborare cu Comisia Europeana, iar transferul de date functioneaza bine. Testele au fost trecute cu succes iar Ministerul Finantelor Publice preconizeaza ca VIES si SEED vor fi functionale pana la 1 ianuarie 2007.

In ceea ce priveste sistemul de schimb de informatii VIES (VAT Information Exchange System)  Centrul Tehnic al Comisiei Europene a confirmat desfasurarea cu succes a testelor de conformanta, referitoare la registrul TVA, registrul istoric TVA si la informatiile despre cifra de afaceri a operatorilor. Au fost trimise mesaje si primite raspunsuri, toate componentele fiind considerate functionale.

Si in cazul sistemului de schimb de informatii SEED (System of Exchange of Excise Data), testele de conformanta au fost efectuate cu succes pentru sistemul de avertizare timpurie si sistemul de verificare a bunurilor accizabile.

Sistemele au fost testate in colaborare cu Comisia Europeana si administratiile fiscale din 5 State Membre: Spania, Portugalia, Letonia, Ungaria si Finlanda. Testele pentru VIES trebuiau sa se reia cu toate statele membre in luna noiembrie a acestui an. La solicitarea Romaniei testarea a fost devansata cu o luna, a inceput in 18 septembrie si va dura trei saptamani. Pentru SEED, testarile vor fi reluate pe data de 6 noiembrie.

Daca Italia a implementat sistemele in 2 ani, Lituania a reusit sa le operationalizeze in 6 luni. Tocmai de aceea, Ministerul Finantelor Publice a asigurat un schimb de experienta extensiv cu Lituania, Estonia sau Ungaria, astfel incat sa fie asigurate bazele unui program informatic si implementarea acestuia sa se finalizeze intr-un timp cat mai scurt posibil.

Cele doua sisteme sunt implementate de Oracle si IBM, firme care au castigat licitatia pentru dezvoltarea VIES si SEED. Practic ele asigura suportul logistic necesar armonizarii cadrului legislativ romanesc si cel european in domeniul colectarii accizelor si TVA-ului.


Ce se schimba?

Corectitudine si transparenta in colectarea TVA, schimb de informatii in domeniul fiscal cu Statele membre ale Uniunii Europene, o baza de date coerenta cu antrepozitarii si transportatorii autorizati: acestea sunt rezultatele implementarii sistemelor VIES si SEED, fara sa mai mentionam faptul ca implementarea acestor sisteme este o obligatie asumata pentru integrarea europeana, pentru participarea la piata unica europeana.

Colectarea TVA-ului va fi mult mai transparenta, pentru ca se va asigura monitorizarea electronica a incasarii acestuia. In functie de valoarea TVA-ului dintr-o tara se stabileste contributia acelei tari la bugetul UE. Prin SEED se poate urmari exact traseul marfurilor accizabile, si de asemenea, se asigura plata accizelor in tara care a produs marfa, si nu in cea unde este exportata.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: