Romania va emite o noua serie de obligatiuni pe pietele internationale pana la sfarsitul anului

Data publicarii: 11-08-2011 | Finante-Banci



Secretarul de stat in MFP, Bogdan Dragoi, a afirmat ca noua criza de pe pietele financiare va determina schimbarea calendarului de emitere de obligatiuni de catre Romania astfel incat momentul sa fie cat mai favorabil statului roman.

Dragoi a admis ca evolutiile de pe pietele internationale au complicat conditiile in care Romania isi poate finanta deficitul bugetar. "Se vor schimba maturitatile, ele reflectand cerinta din piata pentru ca apare fenomenul de criza apare si o reducere a maturitatilor. Toti investitorii tind sa-si reduca expunerea pana cand se clarifica situatia financiara", a explicat oficialul din Ministerul de Finante.

Pe de alta parte, in MFP se doreste ca documentatia pentru o noua emisiune sa fie finalizata in maxim o luna jumatate, urmand ca, in functiile de conditiile de piata, sa se decida daca imprumutul va fi facut pe piata americana sau pe cea europeana. "Nu avem cum sa renuntam pentru ca strategia de finantare a datoriei publice prevede foarte clar ca trebuie sa avem o finantare echilibrata intre piata interna si piata externa astfel incat sa nu punem prea mare presiune pe piata interna", a declarat Bogdan Dragoi.

Acesta a evitat sa spuna cat va fi valoarea emisiunii, Ministerul de Finante lucrand pe mai multe scenarii, elaborate in functie de evenimentele pe pietele financiare internationala. "Nu pot spune cat va fi urmatoare emisiune intrucat tine foarte mult de contextul pietei, de ce se va intampla in doua luni. Avem un mix intre maturitate, pret si volum. In functie de aceste variabile, decidem cat luam", a conchis Dragoi. 

NewsIn