Tanasescu (FMI): Romania are armele necesare in fata socurilor externe, fondul-tampon de la Trezorerie acopera 4 luni de plati

Data publicarii: 11-08-2011 | Actualitate

Romania are pregatite 'armele' necesare in fata socurilor externe, iar 'buffer-ul' (fondul-tampon) creat in timp la nivelul Trezoreriei acopera platile pe patru luni, a declarat pentru AGERPRES reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu.

'In Romania stim care pot fi efectele secundare si cu ce ne putem confrunta, stim care ar fi efectele care s-ar produce in cazul in care socurile externe s-ar materializa. Institutiile sunt pregatite sa ia masuri, Romania are pregatite armele necesare. Suntem cu arma la picior, cum spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Este plastic, dar acesta este adevarul', a spus Tanasescu. 

El a aratat ca Romania are, in fata turbulentelor internationale, niste ancore importante, cum sunt acordurile cu FMI si Comisia Europeana. 

'Aceste fonduri tampon de la Trezorerie sunt importante, au fost create in timp, avem o intelegere ca ele sa reprezinte patru luni de plati, iar Trezoreria este pe aproape sa indeplineasca aceste buffer-uri. Pe de alta parte, BNR monitorizeaza continuu foarte atent sistemul bancar. Turbulentele pot afecta indirect Romania pe doua canale - canalul cresterii economice, in contextul riscurilor de incetinire a economiilor din alte tari, si pe canalul miscarilor de capital', a mai spus Tanasescu. 

Reprezentantul Romaniei la FMI a mentionat ca masurile pro-active luate de Romania in ultimii doi ani si jumatate au condus la schimbarea perceptiei investitorilor, in sensul ca Romania este privita mult mai bine decat multe alte tari. 

Tanasescu a subliniat ca determinarea politica si economica a Romaniei de a continua reformele structurale si procesul de consolidare fiscala este importanta pentru a nu crea un sentiment advers al investitorilor, ceea ce ar conduce la o crestere a dobanzilor la resursele pe care Romania trebuie sa le atraga de pe piata interna si cea externa. 

In ceea ce priveste turbulentele internationale din ultimele zile, Tanasescu considera ca acestea reprezinta o corectie si ca reflecta ingrijorarile asupra riscurilor care exista in economia mondiala, la nivelul economiei SUA si zonei euro. 

'Fed (banca centrala din SUA, n.r.) a raspuns prompt, este hotarata sa continue cel putin pana in 2013 o politica pro-activa de sustinere a cresterii economice in SUA. Aceste mesaje din partea Fed dau sperante in viitor. In Europa riscurile raman in special la nivel politic, si aici mar refer la principalul jucator, care este Germania. (...) Cred ca aceasta corectie care a avut loc va conduce in zilele urmatoare la o stabilizare a pietelor', a mai afirmat Tanasescu.

Sursa: AGERPRES