Franta va adopta noi masuri de austeritate, pentru a evita scaderea ratingului

Data publicarii: 11-08-2011 | International


Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat miercuri ca guvernul sau va introduce masuri noi pentru a reduce deficitul bugetar, intr-un efort de a evita reducerea ratingului tarii.

Liderul de la Elysee si-a scurtat vacanta de vara si a convocat o reuniune de urgenta cu ministrii cheie, pentru a discuta despre accentuarea crizei in Zona euro, relateaza Euobserver.

El le-a spus ca au la dispozitie o saptamana pentru a pune la punct noi masuri de austeritate, ce ar putea include reduceri de cheltuieli si eliminarea scutirilor de taxe.

Angajamentul Parisului de a reduce deficitul bugetar de la 7,1% in 2011 la 3% in 2013 va fi respectat, indiferent cum evolueaza situatia economica a tarii, a dat asigurari Sarkozy.

Desi agentii de evaluare financiara au declarat ca ratingul Frantei pare stabil, la nivelul AAA, estimarile anterioare de crestere economica - 2% anul acesta si putin mai mare in 2012 - ar putea fi revizuite, dupa stagnarea inregistrata in al doilea trimestru al anului. Productia industriala a scazut cu 1,6% in luna iunie.

Daca estimarile privind cresterea economica nu se vor adeveri, iar obiectivul de reducere a deficitului ramane in picioare, diferenta trebuie sa provina de undeva - noi masuri de austeritate sau cresteri ale taxelor.

Aparent, printre ideile luate in considerare se numara eliminarea scutirilor de taxe, ceea ce va aduce la buget sume de ordinul a miliarde de euro.

Cifre mai clare privind rata de crestere economica pentru al doilea trimestru urmeaza sa fie date publicitatii vineri, ceea ce ar putea amplifica presiunile asupra Guvernului.

Programul pentru anuntarea noilor masuri va fi strict. Dupa prezentarea propunerilor de catre ministri, Sarkozy si premierul Francois Fillon urmeaza sa decida in 24 august ce trebuie redus in bugetul pentru 2012. Apoi, Parlamentul va analiza propunerile in toamna.

Reuniunea de criza a intervenit in conditiile in care actiunile bancilor franceze s-au depreciat semnificativ miercuri. Actiunile Societele General au scazut cu 21% la un moment dat, cele ale Credit Agricole cu 13%, iar cele ale BNP Paribas cu 10%.

Acest fenomen a intervenit pe fondul temerilor din ce in ce mai mari privind expunerea institutiilor financiare franceze la datoria iraliana, estimata la circa 410 miliarde de euro. 

 

NewsIn