A doua criza gaseste Romania vulnerabila la deficit, curs si expunerea bancilor

Data publicarii: 12-08-2011 | Finante-Banci



Costul finantarilor ar putea creste atat pentru bugetul public, cat si pentru firme.

Tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB ar putea fi ratata in acest an, iar cursul de schimb leu-euro ar putea depasi maximul istoric din perioada 2008-2009. Acestea sunt consecintele pe care tara noastra le-ar putea suferi daca noul val al crizei se va acutiza, sunt de parere analistii contactati de ,,Fin.ro”.

Investitorii straini au actionat foarte prudent zilele acestea dupa anunturile privind problemele din SUA si din zona Euro. Multi dintre acestia au avut impresia ca traiesc un deja-vu: criza financiara din 2008 se repeta, iar retrogradarea ratingului de credit al SUA de la AAA la AA+ echivaleaza cu prabusirea sistemului bancar de investitii de acum trei ani. La nivelul tarii noastre, analistii spun ca dezechilibrele maroeconomice sunt usor mai scazute decat in anul 2008, insa riscul de a intra intr-o noua recesiune este in continuare mare. 

Analistul Aurelian Dochia a explicat pentru ,,Fin.ro” ca desi tara noastra sta mai bine decat in 2008, exista inca mari riscuri precum incadrarea in tinta de deficit bugetar. "Sunt sanse mari ca aceasta sa nu fie atinsa pana la sfarsitul anului daca lucrurile se precipita", spune Dochia. De asemenea, un alt factor de risc, in opinia lui Aurelian Dochia este cursul de schimb, care, sub presiunea pietelor internationale, "va reactiona violent". "Se poate ca moneda europeana, in raport cu leul, sa depaseasca maximul atins in criza de 4,3 lei/euro. Un alt factor de risc il reprezinta sistemul bancar care se confrunta cu o crestere foarte mare a volumului de credite neperformante. Cateva banci sunt mai expuse din cauza problemelor pe care bancile-mama le au la randul lor", mai avertizeaza analistul. 

Cititi integral in Fin.ro