Boc spune ca a discutat cu Jiabao deschiderea unei reprezentante in Romania a China Development Bank

Data publicarii: 16-08-2011 | Finante-Banci

Premierul Emil Boc a afirmat luni ca a discutat, inclusiv cu omologul sau chinez, Wen Jiabao, subiectul deschiderii unei reprezentante la Bucuresti a China Development Bank.

"Confirm faptul ca am ridicat acest subiect si la nivelul primului-ministru si am deschis subiectul, urmeaza ca el sa fie discutat acum la nivel tehnic, la nivel politic a fost acceptata o asemenea discutie, urmeaza ca ea sa se concretizeze in urma discutiilor tehnice. Deci, inclusiv la palierul politic acest subiect a fost discutat, urmand sa fie implementat", a spus Boc.

Anterior, Boc a precizat ca a invitat partea chineza sa deschida in Romania sucursale ale Bancii Nationale a Chinei, "care prin activitatile lor sa poata stimula atat investitiile productive, cat si exporturile".

Premierul a explicat ca, in discutiile de la nivel guvernamental de luni, partea romana a venit pregatita cu 5 proiecte mari de investitii pe care le-a prezentat partii chineze. "Este vorba de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, de canalul Dunare-Bucuresti, de canalul Siret-Baragan, de centura de ocolire a municipiului Bucuresti si centrala de la Tarnita - proiecte care pot fi dezvoltate in parteneriat public-privat - si cea mai importanta veste este aceea ca partea chineza si-a exprimat deplinul interes si disponibilitatea de a participa in aceste proiecte si am stabilit ca ministrii de resort sa lucreze in perioada urmatoare la modalitatile practice, tehnice de implementare a acestor proiecte, respectand cadrul legal romanesc, european si chinez", a mentionat Boc.

"Ceea ce a lipsit, cred eu, pana in momentul de fata nu a fost cadrul juridic sau legal, a fost vointa politica, or acest moment, de astazi, cred ca reprezinta momentul decisiv din punct de vedere politic pentru derularea unor asemenea proiecte in Romania. De asemenea, am informatia ca in privinta forumului de afaceri au fost reprezentate 30 de firme romanesti si peste 150 de firme chinezesti si, practic, forumul si-a atins scopul, prin faptul ca fiecare firma romaneasca a avut intalniri cu firme din domeniul tehnologiei avansate, a comunicatiilor, industria alimentara, constructii de masini, spiese de schimb, aeronautica si se lucreaza la identificarea modalitatilor concrete de implementare a acestor raporturi de colaborare, dincolo de proiectele mari strategice pe care le discutam la nivel guvernamental in vederea implementarii lor", a mai afirmat premierul. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: