Romania a avut cea mai mica crestere economica din UE in trimestrul al doilea

Data publicarii: 16-08-2011 | Economie



Romania a inregistrat in trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut cea mai mica crestere economica din randul statelor membre ale Uniunii Europene, conform unei estimari preliminare publicata marti de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

In timp ce Uniunea Europeana si zona euro au inregistrat o crestere economica de 1,7% in ritm anual, PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere de doar 0,3% in ritm anual. O performanta mai slaba decat Romania a inregistrat Portugalia, tara al carei PIB a inregistrat o scadere de 0,9% in ritm anual. Potrivit Eurostat economiile statelor baltice au inregistrat cele mai mari cresteri in ritm anual Estonia (8,4%), Lituania (5,9) si Letonia (5,7%). 

In ceea ce priveste datele privitoare la evolutia PIB in trimestrul al doilea 2011, comparativ cu trimestrul precedent, atat Uniunea Europeana cat si zona euro au inregistrat o crestere trimestriala a PIB de 0,2%, similara cu cea inregistrata de Romania. Numai putin de cinci state membre UE au inregistrat o crestere trimestriala a PIB de 0,2%. Cea mai mare crestere trimestriala a PIB a inregistrat-o Letonia (2,2%) in timp ce in Franta, Ungaria si Portugalia economia a stagnat. 

In cazul Romaniei, potrivit Institutului National de Statistica, Produsul Intern Brut a in trimestrul al doilea din 2011 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu primul trimestru (date ajustate sezonier), conform primelor estimari, informeaza Institutul National de Statistica. Fata de acelasi trimestru din anul 2010, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,4% pe seria bruta si cu 0,3% pe seria ajustata sezonier. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: