Stiati ca la creditele in franci elvetieni platiti cu 39% mai mult decat ar trebui?

Data publicarii: 17-08-2011 | Finante-Banci

Francul elvetian este supraevaluat in raport cu euro cu 39%, pe baza paritatii de cumparare calculata de Organizatia Economica de Cooperare si Dezvoltare (OECD).

Daca datele OECD sunt corecte, atunci francul elvetian ar trebui sa fie cotat la Bucuresti la 2,3179 lei. In acest moment, pe pietele internationale un euro este egal 1,12 franci elvetieni. La Bucuresti euro a fost cotat marti la 4,2706 lei, iar un franc elvetian la 3,7993.

Calculul OECD este doar unul statistic, neavand relevanta pe pietele de tranzactionare.

Aprecierea francului elvetian da dureri de cap intregii Elvetii, care se chinuie de mai bine de jumatate de ani sa-si deprecieze moneda. Francul elvetian a crescut puternic din 2008 incoace, pentru ca investitorii isi trimit banii in Elvetia.

Conform unui articol publicat in Bloomberg, autoritatile elvetiene examineaza mai multe optiuni de a stopa aprecierea francului, care incepe sa afecteze din ce in ce mai mult economia lor nationala si roade din castigurile companiilor elvetiene.

"Francul este catastrofal de supraevaluat", a spus miliardarul elvetian Christoph Blocher, care a fost si ministru al justitiei in tara cantoanelor.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: