Piata pre-inchirierilor de birouri, in crestere cu 50% in T2 din 2011 (studiu)

Data publicarii: 17-08-2011 | Imobiliare


Cererea de pre-inchiriere a spatiilor de birouri in Romania a inregistrat, in trimestrul al doilea din 2011, o crestere de 50% fata de perioada similara din anul anterior, ajungand pana la 75.900 mp, releva cel mai nou studiu imobiliar intocmit de compania CBRE Romania, parte a celei mai mari firme de servicii comerciale imobiliare din lume.

Conform datelor, in decursul lunilor aprilie-iunie a.c., doua tranzactii de pre-inchiriere semnate au acoperit 49% din cererea inregistrata, reprezentand o suprafata de 37.500 mp. Spatiile respective se afla in cladiri a caror constructie a inceput in anii anteriori. Semnarea celor doua contracte vin dupa ce, in trimestre consecutive precedente, nu se parafase niciun pre-contract.

Studiul CBRE Romania arata ca, in trimestrul secund al anului, cererea a inregistrat o crestere substantiala, de aproape 50%, fata de anul trecut, pana la 75.900 mp inchiriati. Comparativ cu perioada similara din anul trecut, volumul activitatii de renegociere si reinnoire a scazut cu 60%, in timp ce pre-inchirierile au crescut ca valoare cu 118%.

Activitatea totala de inchiriere, incluzand atat inchirieri, cat si renegocieri, a fost de 86.200 mp.

Chiria spatiilor din zonele 'prime' ramane neschimbata in ultimele trimestre, la valoarea de 19,5 euro/mp/luna. Referitor la chiria neta efectiva, valoarea este cu 8-10% mai scazuta, in conditiile in care numarul facilitatilor acordate continua sa fie ridicat, dar o scadere a acestora poate fi observata exclusiv in cazul cladirilor din zonele prime.

In ceea ce priveste Capitala, gradul mediu de neocupare este de 16,1%, in scadere fata de trimestrul trecut, iar acest lucru variaza in functie de zona.

Cele mai mari rate de neocupare sunt consemnate in zonele periferice, precum Pipera-Nord, Est si Sud (de peste 20%), zone cu Centre de Business /CBD/ - 13,38%, zona de Vest (11%) si zona de Nord (9,17%).

CB Richard Ellis Group, Inc. (NYSE:CBG), o companie listata la S&P 500, cu sediul central in Los Angeles, este cea mai mare firma de servicii comerciale imobiliare din lume, raportat la incasarile din 2010.

Compania are aproximativ 31.000 de angajati (excluzand afiliatii) si deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din intreaga lume, excluzand afiliatii.

Sursa: AGERPRES

 


Ultimele stiri pe BankNews.ro: