Bursele europene au deschis vineri in scadere, pe fondul pierderilor de pe pietele din Asia si SUA

Data publicarii: 19-08-2011 | Bursa


Bursele europene au deschis vineri in scadere, dupa ce bursele asiatice au inchis pe pierdere, pe fondul temerilor continue legate de o incetinire economica globala, potrivit BBC News.

Imediat dupa deschidere, indexul bursei londenoze FTSE scadea cu 3,1%, indicele german Dax cu 3,2% , iar cel francez CAC cu 1,9%.

Pe pietele asiatice, indicele bursei sud-coreene, Kospi, a inregistrat o cadere abrupta, de 6,2%, iar bursele din Japonia si Australia au raportat un declin de 2,5%. Totodata, in SUA, indicele Dow Jones a incheiat sedinta cu o scadere de 3,68%, iar Nasdaq de 5,22%.

Astfel, evolutia negativa a burselor continua, dupa ce joi au fost inregistrate caderi puternice atat pe pietele bursiere din Europa, cat si din SUA, pe fondul incertitudinilor cauzate de recentele turbulente internationale.

De asemenea, pretul petrolului a continuat sa scada vineri, dupa ce i nvestitorii au pariat pe faptul ca o incetinire a cresterii globale ar putea diminua cererea de titei.

Pe fondul temerilor legate de starea economiei globale, asa-numitele investitii sigure au continuat sa creasca, pretul aurului atingand un nou record, de 1,833,81 dolari pe uncie.

Francul elvetian a continuat sa se aprecieze in raport cu euro, in ciuda incercarilor autoritatilor elvetiene de a slabi moneda locala.

Investitorii sunt ingrijorati de incetinirea cresterii globale si de faptul ca economiile majore ar putea intra inpoi in recesiune, potrivit BBC News. De altfel, Morgan Stanley sustinuse joi ca SUA si Europa sunt "periculos de aproape de recesiune", relateaza BBC. 

 

NewsIn