Tsunami si E.coli au cauzat o scadere a comertului la nivel mondial cu 8%

Data publicarii: 26-08-2011 | International





   

Principalul domeniu afectat a fost industria auto americana, care a pierdut lunar 2 mld. $ in intervalul aprilie-iunie.  Embargoul impus de Rusia la fructele si legumele provenite din UE a constituit alta cauza a reculului


In primele sase luni ale acestui an, comertul international a inregistrat o sca­dere de 8%. O cifra la care au ajuns ex­pertii cabinetului Capgemini Consul­ting in stu­diul trimestrial dedicat schim­burilor co­merciale mondiale. Principala cauza a acestui recul: consecintele dezas­trului seismic care a lovit Japonia la 11 martie. In plus, accidentul de la centrala nucleara Fukushima a paralizat, practic, economia nipona, a carei productie industriala a regresat cu 6%, iar comertul cu 2% in trimestrul secund. Statele Unite au fost primele afectate de aceasta stopare brutala. 

Sub efectul penuriei de piese com­ponente importate din Tara Soarelui Ra­sare, industria auto americana a marcat o scadere puternica. Importurile de masini s-au micsorat cu 2 mld. $ pe luna in intervalul aprilie-iunie 2011. Au avut, in egala masura, de suferit Marea Bri­tanie, Australia, Canada si Franta, ale caror livrari peste hotare s-au redus cu 2% pana la 3%. 

Alt responsabil de reculul comertului mondial: bacteria E.coli. Criza agricola provocata de proliferarea acestei bacterii a incetinit cu 4% schimburile europene in trimestrul al doilea. De la embargoul de o luna impus de Rusia la fructele si legumele venite din UE la uriasele pierderi financiare suferite de Spania, Olanda si Germania, impactul asupra comertului global a fost notabil. „Fara tsunami, schimburile comerciale ar fi fost stabile in primele doua trimestre, iar fara criza E.coli, cifrata la 20 mld. euro, ar fi fost posibila chiar o crestere a comertului mondial cu 1% in T2”, spune Roy Lenders, consultant la Capgemini.  

Integral in Fin.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: