Deficitul bugetar a ajuns in primele sapte luni la 11,4 miliarde lei, respectiv 2,09% din PIB

Data publicarii: 26-08-2011 | Economie




Bugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat in primele sapte luni un deficit de 11,4 miliarde lei, respectiv 2,09% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor transmise joi de Ministerul Finantelor Publice (MFP).


Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 102,1 miliarde lei, au fost cu 9,4% mai mari fata de anul precedent, incasarile din luna iulie inregistrand un nivel record de 17,1 miliarde lei, cel mai mare din acest an, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+31,1%) si accize (+22,3%), potrivit MFP.


De asemenea, incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 4,1% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, in timp ce incasarile din impozitul pe profit, desi au avut o evolutie descendenta, se mentin la nivelul anului precedent.


"Principalul decalaj se mentine la incasarile din venituri nefiscale care s-au micsorat cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 37,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent", se arata in comunicat.


Potrivit MFP, cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 113,5 miliarde lei au inregistrat o usoara crestere in termeni nominali cu 0,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor pentru proiecte cu finantare europeana, insa ca pondere in PIB s-au redus cu 1,3 puncte procentuale.


Totodata, cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 11,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se in cea mai mare parte la Ministerul Sanatatii, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli, precum si la bugetele locale (22%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale, precum si la bugetul fondului national de sanatate (13,3%) ca urmare a cresterii platilor pentru servicii medicale si medicamente.


"Se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-17,8%), subventii (-18,9%) si asistenta sociala (-2,4%). Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 60,8% fata de primele sapte luni ale anului 2010", se mai spune in comunicat. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: