CODUL FISCAL: Vezi parerea specialistilor despre noile gaselnite ale Guvernului

Data publicarii: 26-08-2011 | Economie


Noile prevederi ale Codului Fiscal, prin care firmele platesc contributii sociale integrale pentru salariatii cu drepturi de autor si contracte de munca la aceeasi companie, reprezinta doar frane in calea dezvoltarii mediului privat, spun specialistii contactati de Bloombiz.ro. In opinia acestora, intentia Executivului e ca nimic sa nu scape neimpozitat, insa ceea ce lipseste autoritatilor este eficienta in colectarea taxelor.

Firmele vor plati contributii sociale pentru activitatile independente ale angajatilor care au si contract de munca cu aceeasi societate, precum si in cazul activitatilor declarate independente unde exista clauza de exclusivitate, potrivit unui nou proiect al Finantelor.

"Noile prevederi din Codul Fiscal privind contributiile sociale pentru salariatii cu drepturi de autor erau de asteptat in conditiile in care in 2010 autoritatile au introdus criteriile de recalificare a veniturilor ca fiind venituri asimilate salariilor daca proveneau din contracte similare cu cele de munca, conform OUG 58/2010", a declarat avocatul Gheorghe Piperea pentru Bloombiz.ro.

In opinia avocatului, aceasta decizie a Executivului  este o frana pusa mediului privat.

"Sunt peste 3000 de persoane care incaseaza venituri doar din drepturi de autor. Noua dispozitie se refera exclusiv la ziaristi si la actori. Cred ca este o noua frana mediului privat. Din perspectiva salariatului e bine pentru ca are protective si acces la asigurarile de sanatate, dar pentru patroni este scump. Daca un patron da 1000 de lei unei persoane, pe el il costa 2100 de lei", a mai precizat acesta.

 

Integral in Bloombiz.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: