Ben Bernanke a semnalat ca Fed nu va lua noi masuri de stimulare a economiei americane

Data publicarii: 29-08-2011 | International



Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a indicat, vineri, ca banca centrala a Statelor Unite nu va lua masuri imediate pentru accelerarea cresterii economice, relateaza BBC News.


In discursul pe care l-a tinut la simpozionul economic de la Jackson Hole, seful Fed a spus ca banca centrala dispune de "o serie de instrumente care ar putea fi utilizate pentru a oferi stimulente monetare suplimentare".


Bursele din intreaga lume au inregistrat pierderi, investitorii fiind dezamagiti de discursul lui Bernanke. Acesta a precizat ca reuniunea din luna septembrie a bancii centrale va dura doua zile in loc de una, "pentru a permite o discutie mai detaliata" asupra urmatoarelor masuri ale Fed.


In discursul sau de anul trecut, de la Jackson Hole, seful Fed a anuntat ca banca centrala va "face tot ce poate" pentru a stimula cresterea economica. Ulterior, in noiembrie, Ben Bernanke a implementat un program de achizitie a obligatiunilor guvernamentale, in valoare de 600 de miliarde de dolari.


Economia americana a crescut mai putin fata de estimari, in al doilea trimestru din 2011, potrivit datelor revizuite, publicate de Departamentul Comertului, rata anuala de crestere a produsului intern brut fiind, intre aprilie si iunie, de 1% in loc de 1,3% cum indica prognoza initiala.


Aceasta reducere reflecta o crestere mai mica a stocurilor, precum si micsorarea exporturilor. Incetinirea ritmului de crestere a numarului locurilor de munca, diminuarea increderii, blocajul politic si tulburarile de pe piata financiara din aceasta luna ameninta cheltuielile de consum si de afaceri din restul anului, relateaza Bloomberg.


Contractul futures pe indicele bursier Standard & Poor's 500, cu maturitate in septembrie, a scazut, vineri, la New York, cu 0,6%, la 1.150 puncte, dupa ce Departamentul Comertului a anuntat cresterea de 1% in T2, in timp ce titlurile trezoreriei au crescut, randamentul pentru obligatiunile scadente la zece ani fiind de 2,19% fata de 2,23% in ziua precedenta. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: