Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera

Data publicarii: 29-08-2011 | Mediu



Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a suspendat dreptul Romaniei de a tranzactiona certificate de emisii de gaze cu efect de sera, "pana la rezolvarea neconformitatilor identificate", potrivit unui comunicat transmis duminica de Ministerul Mediului si Padurilor.


Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a comunicat, in sedinta publica, decizia finala referitoare la neconformitatile identificate la nivelul Inventarului National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (INEGES 2010), transmis in anul 2010 de Romania, se arata in comunicat. 


Decizia finala a Comitetului de Conformare confirma concluziile preliminare adoptate in data de 8 iulie 2011. Potrivit acestora, Romania trebuie sa asigure derularea si dezvoltarea masurilor menite sa asigure indeplinirea adecvata a tuturor activitatilor si functiunilor specifice inventarului national si sistemului national pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de sera (GES). 

   

Totodata, decizia finala confirma suspendarea eligibilitatii Romaniei de a participa la mecanismele flexibile in baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului de la Kyoto, pana la rezolvarea neconformitatilor identificate, precizeaza comunicatul. Suspendarea eligibilitatii a intrat in vigoare la comunicarea deciziei. 


O masura similara a fost luata si impotriva Ucrainei.

   

In aceeasi decizie, Comitetul apreciaza angajamentul Romaniei de consolidare a sistemului national/imbunatatire a INEGES, angajament evidentiat de informatiile pe care Romania le-a prezentat in cele doua intampinari scrise adresate Comitetului de Conformare, precum si de imbunatatirile recente ale inventarului national, cuprinse in varianta revizuita a INEGES, care a fost trimisa Secretariatului UNFCCC in luna august 2011.  

   

Romania a luat act de decizia finala a Comitetului de Conformare si a anuntat ca va continua demersurile de asigurare a functionarii conforme a sistemului national si a inventarului national de emisii de GES, arata Ministerul Mediului si Padurilor.


"De altfel, in acest moment, Romania implementeaza deja masurile menite sa asigure indeplinirea cerintelor Comitetului, privind imbunatatirea constanta a sistemului national si conformitatea inventarului national al emisiilor de GES cu liniile directoare ale UNFCCC. Printre aceste masuri se numara: cresterea capacitatii institutionale a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si a Ministerului Mediului si Padurilor (MMP), pe componenta schimbari climatice/ sistemul national al emisiilor de GES;  un set de studii initiate initiate de Ministerul Mediului si Padurilor, destinate atat imbunatatirii activitatilor de culegere/elaborare a datelor, identificarii/dezvoltarii parametrilor si factorilor de emisie necesari in realizarea inventarului, cat si cresterii expertizei specifice a personalului din domeniu", mentioneaza comunicatul. 


Rezultatele acestor studii vor permite sistemului national de estimare a emisiilor de gaze cu efect de sera trecerea la un nivel tehnic superior de colectare, prelucrare si raportare a datelor, potrivit MMP. 

   

In baza rezultatelor acestor studii si a masurilor de consolidare a capacitatii institutionale, Romania urmeaza sa pregateasca o noua varianta revizuita a inventarului national, pe care sa o transmita spre evaluare Secretariatului UNFCCC, urmand sa solicite ulterior, in baza acestei evaluari, reinstalarea eligibilitatii in cel mai scurt timp, conchide Ministerul Mediului si Padurilor.


Primul-ministru Emil Boc a anuntat ca eventuala suspendare a dreptului Romaniei de a tranzactiona certificate de emisii de gaze cu efect de sera va conduce la demiterea lui Nagy Iosif de la conducerea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.


Premierul Boc a precizat ca o posibila decizie in acest sens a comitetului ONU pentru respectarea protocolului de la Kyoto va antrena demiterea tuturor oficialilor romani care au responsabilitati in acest domeniu.


"Capul sefului de la Agentia de Protectia Mediului trebuie sa fie pe masa daca acest lucru se va intampla, si un plan foarte, foarte riguros ca in maxim sase luni sa se poata relua tranzactionarea acestor certificate. Dar vreau capete jos daca o asemenea decizie se ia impotriva Romaniei si cei vinovati sa plateasca", a declarat, vineri, primul-ministru Emil Boc. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: