Rata locurilor de munca vacante a scazut cu 0,01 puncte procentuale in T2 fata de T1, la 0,68%

Data publicarii: 29-08-2011 | HR/Cariere



Rata locurilor de munca vacante a scazut in perioada aprilie-iunie 2011 cu 0,01 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, pana la 0,68%, in timp ce, comparativ cu aceeasi perioada din 2010, a crescut cu 0,09 puncte procentuale, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, numarul locurilor de munca vacante a fost de 27.700, in crestere cu 400 locuri de munca vacante fata de trimestrul precedent. In comparatie cu trimestrul similar al anului 2010, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 3.400.

In trimestrul II 2011, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in activitatile de administratie publica (1,14%), informatii si comunicatii (1,12%), respectiv sanatate si asistenta sociala (1,07%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,03%), respectiv productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,11%).

Aproape o treime (9.000 locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante s-a concentrat in industria prelucratoare, unde rata a luat valoarea de 0,91%. Putin peste 11% din totalul locurilor de munca vacante s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (3.100 locuri vacante), iar aproape 11% in administratia publica (3.000 locuri vacante).

Impreuna cu activitatea de invatamant (400 locuri vacante), sectorul bugetar insumeaza aproximativ o patrime (23,8%) din numarul total al locurilor de munca vacante. Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca in activitatile din industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (20 locuri vacante, respectiv 80 locuri vacante).

Prin comparatie cu trimestrul precedent, rata locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai importante cresteri in activitatile de informatii si comunicatii (+0,26 puncte procentuale), tranzactii imobiliare (+0,22 puncte procentuale) si distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,21 puncte procentuale).

In sens contrar, cu cele mai semnificative diminuari ale ratei locurilor de munca vacante, s-au plasat activitatile de agricultura, silvicultura si pescuit (-0,32 puncte procentuale) si de servicii administrative si servicii suport (-0,28 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante s-au inregistrat atat cresteri cat si scaderi, aproape in egala masura, precizeaza INS. Cele mai relevante cresteri s-au produs in activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul (700 locuri vacante) si in cele de informatii si comunicatii (300 locuri vacante). Cea mai importanta scadere a numarului de locuri de munca vacante s-a inregistrat in activitatile de servicii administrative si servicii suport (-400 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cresteri in majoritatea activitatilor economice. Cea mai semnificativa crestere  s-a constatat in activitatile de distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,54 puncte procentuale), urmate de tranzactiile imobiliare (+0,48 puncte procentuale).

La polul opus, cea mai vizibila diminuare a locurilor de munca vacante s-a regasit in constructii, atat in ceea ce priveste rata (-0,26 puncte procentuale), cat si numarul (-800 locuri vacante).

Cresteri importante ale numarului locurilor de munca vacante, comparativ cu trimestrul al doilea al anului 2010, au fost in industria prelucratoare (+1.700 locuri vacante) si in activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul  (+1.100 locuri vacante).

In trimestrul II 2011, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei locurilor de munca vacante s-a constatat pentru ocupatiile de muncitori necalificati - grupa majora 9 (0,90%), respectiv de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (0,86%).

In privinta numarului locurilor de munca vacante, cea mai mare cerere de forta de munca salariata s-a regasit pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (6.100 locuri vacante), respectiv de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (4.700 locuri vacante).

Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca vacante a fost pentru lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,31% rata locurilor de munca vacante, respectiv 10 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, rata locurilor de munca vacante si numarul locurilor de munca vacante au cunoscut cresteri in majoritatea grupelor majore de ocupatii. Cea mai semnificativa crestere a ratei locurilor de munca vacante s-a regasit in randul membrilor corpului legislativ, ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (+0,09 puncte procentuale).

Numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai importante cresteri pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 si de muncitori calificati si asimilati - grupa majora 7 (+400 locuri vacante).

Cea mai semnificativa scadere, atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante, s-a inregistrat in randul ocupatiilor de muncitori necalificati - grupa  majora 9 (-0,16 puncte procentuale, respectiv -400 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, grupa majora a muncitorilor necalificati a inregistrat cea mai mare crestere (+0,19 puncte procentuale). Diminuari ale ratei locurilor de munca vacante s-au observat doar pentru ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,16 puncte procentuale) si operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (-0,01 puncte procentuale).

Numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai accentuate cresteri in randul specialistilor in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (+1.300 locuri vacante) si al muncitorilor necalificati - grupa majora 9 (+1.000 locuri vacante). Numarul locurilor de munca vacante nu a cunoscut scaderi semnificative la nivelul grupelor majore de ocupatii.

Cea mai mare diminuare a cererii de forta de munca salariata a fost pentru ocupatiile de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic  - grupa majora 3 (-100 locuri vacante). 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: