Emil Boc l-a numit pe Abos Gabriel in fruntea ANPM, la propunerea lui Borbely

Data publicarii: 30-08-2011 | Mediu

Premierul Emil Boc l-a revocat luni pe Nagy Iosif, ca urmare a demisiei acestuia din functia de presedinte a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, numindu-l in schimb pe Abos Gabriel, la propunerea ministrului Mediului Laszlo Borbely, informeaza Guvernul.

Abos Gabriel a ocupat pana in prezent functia de comisar general adjunct la Garda Nationala de Mediu.

Decizia lui Nagy Iosif vine dupa ce Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon. Masura a fost luata de Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto, ca urmare a neconformitatilor identificate la nivelul Inventarului National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera, transmis anul trecut de Romania.

Suspendarea nu are o limita, ci ramane in vigoare pana la remedierea neregulilor. Potrivit analistilor, statul ar putea pierde sute de milioane de euro din cauza aceste decizii.

Premierul Emil Boc a declarat vineri ca eventuala suspendare a dreptului Romaniei de a tranzactiona certificate de emisii de gaze cu efect de sera va conduce la demiterea lui Nagy Iosif de la conducerea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM).

Premierul Boc a precizat ca o posibila decizie in acest sens a comitetului ONU pentru respectarea protocolului de la Kyoto va antrena demiterea tuturor oficialilor romani care au responsabilitati in acest domeniu.

La inceputul anului, ministrul Borbely estima ca din vanzarea certificatelor de emisii de carbon ar putea fi obtinuta suma de 1,8 miliarde de euro.

ANPM, aflata in subordinea Ministerului Mediului si Padurilor, a fost infiintata in 2004, intr-o perioada de reforme institutionale majore in domeniul protectiei mediului. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: